Hrvatska gospodarska komora je izradila katalog hrvatskih proizvoda još 2016. godine, na poveznici, u cilju kako bi se očuvala domaća proizvodnja, a proces nabave usmjerio na istu. Naime, svrha kataloga je upoznavanje naručitelja roba i usluga, naročito investitora i projektanata s proizvodima koji se proizvode u Hrvatskoj. Time se nastoji olakšati rad (priprema natječajne dokumentacije) na način da su sve korisne informacije o domaćoj ponudi dostupne na jednom mjestu.

Katalog je jednostavno konceptiran tako da se proizvodi pretražuju prema nizu ponuđenih kriterija (prema unesenim podacima, pretragom ključnih riječi iz komercijalnog ili generičkog naziva proizvoda/pojma odnosno šifre sukladno Međunarodnoj klasifikaciji proizvoda i usluga, u skladu s CPV šiframa prema jedinstvenom rječniku javne nabave ili kroz katalošku klasifikaciju proizvoda unutar tematskih područja i sektora koji su dostupni).

Prilikom odabira proizvoda otvaraju se detaljne informacije o proizvodima, direktna poveznica na proizvođača te kontakt osobe zadužene za davanje više informacija o tom proizvodu.

S obzirom na aktualnu situaciju uzrokovanu COVID-om 19 te potresom koji je pogodio Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju, Hrvatska gospodarska komora objavljuje vijest da je izrađena pretraga u kategoriji POTRES-OBNOVA te da su napravili direktnu poveznicu na proizvode i poduzeća na sljedećim poveznicama:

  1. Proizvodi u kategoriji POTRES-OBNOVA: https://katalog.hgk.hr/Catalog/Search?pp=po
  2. Poduzeća: https://katalog.hgk.hr/Catalog/CompanyList?pp=PO

U katalogu hrvatskih proizvoda trenutno je u ponudi 3119 industrijskih proizvoda od čega je nešto više od 1000 u kategoriji POTRES-OBNOVA.

Svi naručitelji odnosno korisnici kataloga koji žele pretraživati proizvode moraju se registrirati.

Uz pravnu pomoć, javnim naručiteljima i poduzećima u njihovom vlasništvu omogućit će se na njihov zahtjev pregled svih proizvoda bez registracije.

U ovoj borbi s gospodarskim posljedicama koronavirusa te u obnovi od potresa važno je da pokažemo jednaku odgovornost i ugradimo hrvatski proizvod gdje god je to moguće, ističe HGK.


Aktivnost je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fond za regionalni razvoj.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: