Povodom dobivanja nagrade fDi magazina, specijaliziranog izdanja renomiranog Financial Timesa za područje izravnih stranih ulaganja i globalizacije poslovanja, župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima iz županijskih službi i poduzeća održao je konferenciju za medije. Konferencija se održala 14. ožujka 2019. godine u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a izjave župana Posavca i suradnika prenosimo u nastavku.

predstavnici Međimurske županije, TICM-a, Javne ustanove REDEA i Međimurske energetske agencije s nagradom fDi magazina.

„Definicija uspjeha Međimurske županije je jasna strategija, konkretni ciljevi, međusobna sinergija, vizija i jako puno rada. I kada vam takvu strategiju i pristup prepoznaje jedan od najčitanijih i najutjecajnijih magazina na svijetu, Financial Times, onda nije problem u 48 sati, boraviti u kombiju 25 sati da primite nagradu za najpogodniju regiju za uspješno poslovanje. Ovo je, nakon prošlogodišnje nagrade u kojoj je Međimurje u TOP 10 regija u Europskoj uniji, još jedan pozitivan iskorak za Županiju koja u svojoj županijskoj upravi ima 60 djelatnika koliko ih je upravo zaposleno u jednoj investicijskoj Agenciji koja je u jednoj od nagrađivanih kategorija, u Cannesu proglašena najboljom“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te je istaknuo da je Međimurska županija ponovo prepoznata na karti Hrvatske, ali i svijeta. „Ovo zasigurno nije zasluga jednog čovjeka, sustava, već svih stanovnika koji svakog dana u vrlo izazovnim uvjetima stvaraju dodatnu vrijednost, ali je i potvrda pametnog i racionalnog pristupa. Sve ono što regionalna i lokalna samouprava mogu imati u dijelu svojih ovlasti, ti rezultati puno su bolji od nacionalnih, pa čak i u korak s europskim prosjekom. Na ovu smo nagradu ponosni i ona nam je vjetar u leđa da budemo još jači, kreativniji i konkuretniji“, istaknuo je Posavec.

g. Ivan Plačko, direktor TICM-a, gđa. Sandra Polanec Marinović, direktorica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, g. Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Prema ocjenjivanim kriterijima kao što je npr. uloga javne uprave, Međimurska županija ima najmanji koeficijent klijentelizma, najniže troškove javnog sektora, najviše ocjene za transparentnost jedinica lokalne i regionalne samouprave, bilježi stopu nezaposlenosti od 5%, najveći izvoz u odnosu na uvoz, bruto dobit gospodarstva veća je za 9,2% te neto dobit za 13,2%, čime su porasli prihodi za 11,8%, a  sve to je sastavni dio pozitivnog poslovnog okruženja koje je prepoznato od strane Financial Timesovog fDi magazina.

g. Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i g. Matija Posavec, župan Međimurske županije na dodjeli nagrada.

U 2006. smo krenuli s programom certificiranja regija za ulaganje te nastavili s donošenjem marketinške strategije. Provodimo razne programe potpore gospodarstvu – od subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite, provedbe programa potpora male vrijednosti, potpora u poljoprivredi i turizmu, sufinanciranja troškova prijave projekata. Svakodnevna smo podrška našim poduzetnicima, provodimo projekte poticanja socijalnog poduzetništva te Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, ulažemo u promotivne aktivnosti za razvoj gospodarstva te privlačenja domaćih i stranih ulaganja. Sve su to mjere za poticanje poduzetništva koje su prepoznate i od fDi magazina.“, opisao je ekonomsku sliku Međimurja pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović.

Direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, rekao je: „FDI nagrada je priznanje cijelom Međimurju i kvalitetnom sustavu upravljanja razvojem regije u kojem je uloga Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje primarno u poticanju tehnološkog razvoja i pokretanju novih razvojnih inicijativa. Usmjereni smo na poticanje osnivanja i razvoja novih poduzeća u području visokih tehnologija, na savjetovanje poduzeća u njihovim razvojnim stremljenjima, na povezivanje, informiranje i podizanje znanja i kompetencija poduzetnika. Svoju ulogu vidimo i u širem promicanju naprednih ideja i pristupa radu i upravljanju. U proteklih desetak godina koliko poslujemo, uspjeli smo u bivšoj zapuštenoj vojarni u Čakovcu izgraditi ekosustav u kojem trenutno posluje tridesetak, pretežno informatičkih poduzeća, s više od stotinu zaposlenih i stalnom tendencijom rasta. Sadašnjih 2.600 m2 vrhunskih uredskih prostora do kraja godine proširujemo s dodatnih 1000 m2 što će omogućiti inkubaciju barem deset novih poduzeća i širenje onih koja su već u inkubaciji. TICM je ujedno i odlična platforma za visokokvalitetne investicije u Međimurje u čemu je i naš izravan doprinos kvaliteti Međimurja kao investicijske destinacije. Naime, znatan dio poduzeća u TICM-u osnovali su upravo strani investitori u partnerstvu s domaćim ljudima. Na taj način se ovdje otvaraju kvalitetna radna mjesta, zaposlenici rade kompleksne i zahtjevne poslove, zarađuju europske plaće, a žive u Međimurju i doprinose našem ekonomskom i ukupnom društvenom razvoju.

gđa. Sandra Polanec Marinović, direktorica Javne ustanove REDEA i g. Ivan Plačko, direktor TICM-a.


Galerija slika: 

Podijeli: