Idućeg tjedna na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja. One su u Hrvatskom saboru izglasane u studenom prošle godine, a poduzetnicima, naročito onima iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT-a), donose vrlo dobre vijesti.

Zakon o poticanju ulaganja (NN 102/15), koji su donijeli Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Vlada Republike Hrvatske, stupio je na snagu 2. listopada 2015. godine. Tijekom 2017. godine, na inicijativu stručnih udruženja poduzetnika pripremljene su izmjene i dopune spomenutog zakona kako bi  se povećalo ulaganja u poslovne aktivnosti primarno od strane mikro, malih i srednjih poduzetnika (MSP) s ciljem gospodarskog aktiviranja neaktivne imovine u vlasništvu države i poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja Republike Hrvatske.

Posljednje izmjene i dopune zakona rezultirat će brojnim pogodnostima za mikro, male i srednje poduzetnike, od kojih je posebno potrebno istaknuti poticajne mjere za nabavu rabljene opreme (strojeva, informatičke oprema i sl.) stare do pet godina.

Prednosti izmjene zakona svakako će moći osjetiti poduzetnici iz IKT sektora s obzirom da su uvjeti korištenja poticajnih mjera sada puno povoljniji. Minimalni financijski prag ulaganja nužan za ostvarivanje potpore smanjuje se sa 150.000 EUR na 50.000 EUR, uz obvezu otvaranja 10 novih radnih mjesta. Ukoliko ovi uvjeti budu zadovoljeni, investitori će tijekom 10 godina poslovanja moći koristiti smanjenu stopu poreza na dobit za 50%. Mikro poduzetnici će pak za vrijednost ulaganja od minimalno 50.000 EUR, i uz otvaranje tri nova radna mjesta u roku od tri godine od početka investicije, moći pet godina koristiti olakšicu u obliku stope poreza na dobit također snižene do 50%.

Nadalje, privatni poduzetnici moći će koristiti neaktivnu državnu imovinu. Samim time, isti mogu Ministarstvu državne imovine podnijeti zahtjev za korištenjem neaktivne državne imovine uz uvjet da u roku tri godine investiraju 3 mil. EUR te da vrijednost navedene imovine povećaju za 50%. Nakon protoka razdoblja od deset godina, u kojem neće biti plaćanja najamnine, poduzetnik stječe pravo na trajan otkup imovine.

Ovo su samo neke od najznačajnije promjena koje donose izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Nadamo se da će opisane mjere dodatno potaknuti razvoj gospodarstva temeljenog na znanju i inovacijama. Znajući kako je Međimurska županija s 39 prijavljenih projekata ulaganja među top pet županija u RH, vjerujemo da će međimurski poduzetnici iskoristiti poticajne mjere koje su im stavljene na raspolaganje.

Detaljan pregled svih izmjena dostupan je na službenim stranicama Narodnih novina.

Podijeli: