U subotu, 8.2.2020. godine, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) održana je izborna skupština udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) te redovna godišnja skupština udruge Međimurski informatički klub pri čemu su se oba predsjednika udruga (Dejan Drabić, MIS; Viktor Lazar, MIK) osvrnula na ključne aktivnosti tijekom 2019. godine.  Obojica su istaknula kako je 2019. godina bila godina vrhunskih individualnih i grupnih natjecateljskih rezultata te godina u kojoj je intenzivirana njihova međusobna suradnja na zajedničkih projektima i inicijativama, ali i suradnja s Međimurskom županijom, TICM-om te drugim dionicima obrazovnog sektora.

Skupštine udruga MIS i MIK održale su se u punoj multimedijalnoj dvorani TICM-a

Skupštine udruga MIS i MIK održale su se u punoj multimedijalnoj dvorani TICM-a

Kao najvažniji projekt udruga istaknut je projekt Centar izvrsnosti informatike Međimurske županiji. Pokroviteljstvo i partnerstvo Međimurske županije i TICM-a te  stručni predavači-mentori udruga MIS i MIK, omogućili su brojnoj djeci s područja Međimurske županije da nastave razvijati svoju izvrsnost u programiranju. Ovakvo ulaganje u djecu i mlade, a za što se vodstvo udruge zahvaljuje osobito županu Matiji Posavcu, dalo je svoje rezultate. Udruga je diljem Hrvatske poznata po vrhunskim rezultatima, ali i jednima od najboljih predavača i mentora.

Dejan Drabić, predsjednik udruge MIS

Dejan Drabić, predsjednik udruge MIS

Tijekom 2019. godine, udruge MIS i MIK sudjelovale su u sljedećim projektima:

 • Programiranje za najmlađe (Međimurska županija)
 • Phaser game development (HSIN)
 • Sudjelovanje na HONI natjecanju (HSIN)
 • Centar izvrsnosti iz informatike MŽ (Međimurska Županija)
 • Meet and code (Mašta – EU code week)
 • STEM revolucija u zajednici (IRIM – partnerski projekt)
 • Potpora u aktivnostima udruge (ZTKMŽ)
 • Sudjelovanje na Zimskom kampu inf. (HSIN)
 • Sudjelovanje na Ljetnom kampu inf. (HSIN)
 • Juniorska informatička olimpijada (HSIN)
 • Informatička olimpijada (HSIN)
 • Besplatne ljetne radionice (vlastita sredstva)
 • Tečaj C++ jezika za napredne članove (Ekobit d.o.o.)
 • Tečaj Algoritmi 2 (POU Varaždin)

Članovi su sudjelovali na mnogobrojnim natjecanjima poput HONI, Infokup, Croatian Makers, Logo liga na kojima su postigli odlične rezultate pobrojane u originalnoj objavi dostupnoj na internetskim stranicama udruge MIS. Posebna zahvala upućena je sljedećim mentorima koji su djecu i mlade pripremali za natjecanja: Miljenko Blažeka, Darinka Drabić, Viktor Lazar, Renato Železnjak, David Krištofić i Dejan Drabić.

Predavači i mentori udruga MIS i MIK

Predavači i mentori udruga MIS i MIK

Predsjednik udruge MIS Dejan Drabić istaknuo je kako su tijekom 2019. godine rad obiju udruga zapazili te odlučili nagraditi predstavnici poslovnog sektora, poput najdugovječnijeg IT poduzeća na ovim prostorima – Međimurje IPC d.o.o. Direktorica, Željka Kavran, istaknula je kako je potreba za IT stručnjacima kontinuirana te da stvaranje istih zahtijeva učenje od najranije dobi, što su prepoznale obje udruge.

Na kraju, vrijedilo je nagraditi učenike za njihov doprinos tijekom prošle godine. Predsjednik udruge MIS naglasio je da su ova djeca zaslužila da ih se istakne, jer to društvo nedovoljno čini. Ona većinu svog slobodnog vremena ulažu u razvoj svojih vještina i to u područjima koja su iznimno teška i deficitarna. Takav rad nije popularan kao neke druge aktivnosti, pa su se stoga udruge MIS i MIK odlučile zahvaliti na trudu i entuzijazmu te tako poručiti javnosti da su oni predvodnici budućeg razvoja, a sve kako bi se drugi vodili njihovim primjerom.

Predavači udruga MIS i MIK s nagrađenim učenicima

Predavači udruga MIS i MIK s nagrađenim učenicima

Događanje je zaključeno riječima predstavnika Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca i Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, Leonarda Belovića, te pomoćnice direktora TICM-a, Sane Đukes, koji su pohvalili napore udruga da stvaraju u Međimurju društvo znanja te im poželjeli jednako uspješnu 2020. godinu.


Cijeli članak možete pročitati na POVEZNICI.


 

Podijeli: