Udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Mladim informatički stručnjaci (MIS), u sklopu “naj akcije” kodnog imena “Kaj buš STEM?” financirane kroz inicijativu Koordinacijskog odbora “Grad Čakovec, prijatelj djece”, organizira set besplatnih radionica za djecu i mlade.

Svi zainteresirani s područja Grada Čakovca mogu se priključiti na radionice. Broj polaznika je ograničen na 15 po radionici.

Radionice će se održati u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Voditelj i koordinator projekta je Dejan Drabić, mag. inf

PRIJAVNI OBRAZAC – KAJ BUŠ STEAM


Skitam ravninom i prostorom – mjerim, crtam i dizajniram

PRIJAVNICA: obrazac za prijavu
Predavač:
 Aleksandra-Maria Vuković
Termini radionice: 17.7. – 20.7. od 9:00 do 11:30
Dobna skupina: 5. do 8. razred OŠ

Pozivamo vas na radionicu „Skitam ravninom i prostorom“ u kojoj se zabava susreće s matematikom i geometrijom! Jeste li ikad zamišljali kako bi izgledao plan vašeg grada iz mašte? Ili kako bi izgledao zid u vašoj sobi popločen pločicama koje ste vi kreirali? A … kakvu biste kutiju za nakit ili pakiranje za svoje omiljene žitne pahuljice vi dizajnirali? Na ovoj radionici imate priliku pretvoriti svoje ideje u stvarnost kroz kreativno osmišljene aktivnosti s ciljem razvoja geometrijskog mišljenja i popularizacije matematike kod učenika osnovnoškolske dobi. Kreirajte plan svojeg zamišljenog mjesta koristeći razne geometrijske oblike i odnose među geometrijskim objektima. Stvarajte čudesna okruženja samo svojom maštom i geometrijskim konceptima. Upustite se u istraživanje okoline kako biste pronašli skriveno blago – geometrijske objekte koji vas okružuju. Gdje ćete ih pronaći? Svugdje! Geometrija je svuda oko nas, samo je treba uočiti!Jeste li znali da je moguće podijeliti kvadrat na tri jednaka dijela bez geometrijskog pribora? Naučite umijeće origami tehnike i izradite razne modele od papira koristeći samo geometrijske oblike.Postanite majstori popločavanja ravnine! Kombinirajte različite geometrijske likove kako biste kreirali savršeno popločenu površinu bez praznina i preklapanja. Rješavajte izazove i pronađite najbolje rasporede i izradite svoju pločicu za popločavanje poda ili zida koristeći svoju geometrijsku domišljatost. Upustite se u svijet 3D ambalaže i pakiranja! Dizajnirajte svoju ambalažu i pritom pronađite najučinkovitije rješenje zadanog geometrijskog problema.Pridružite nam se na radionici „Skitam ravninom i prostorom“ i otkrijte kako geometrija može biti kreativna, zabavna i korisna u svakodnevnom životu. Prijavite se i budite spremni na istraživanje, geometrijske izazove, igru i zabavu!

Polaznici sa sobom trebaju ponijeti pribor za pisanje, geometrijski pribor, drvene bojice ili flomastere, a preporučamo da, prema mogućnostima, svaki polaznik sa sobom ponese mobitel ili tablet dok će se ostalo potrebno za aktivnosti biti osigurano.

Prijavnica za ovu radionicu je zasebna u sklopu aktivnosti Razvojne agencije REDEAe “Ljetni praznici u Centru znanja”: PRIJAVNICA


Dimenzije u akciji – radionica o osnovama mjerenja za male istraživače

Predavač: Anita Sečan
Termini radionice: 8.8. – 11.8. od 9:00 do 11:30
Dobna skupina: 5. do 8. razred OŠ

Pridružite nam se na radionici „Dimenzije u akciji“ i otkrijte moć mjerenja. Naučite kako nam ravnala, menzure i vage pomažu u razumijevanju svijeta i točnim zapažanjima. Nakon što na različite načine pronađete najkraći put do hrane i pića, uvjerite se da i običnim ravnalom možete izmjeriti debljinu lista papira ili konca. Provjerite zašto pedalj i nije baš najbolji način za mjerenje duljine, istražite i koliko zrna ječma trebate slijedeći put ponijeti u kupovinu novog TV-a. Saznajte i kakve veze godina ima s mjernim jedinicama za udaljenost. Odredite veličinu svog dlana i provjerite koliko je velik jedan „kvadrat“. Poigrajte se mjernim jedinicama koje znaju vaši djedovi i bake i onima koje vam trebaju da biste lakše pratili američke filmove. Pomozite žednoj vrani da se napije vode, provjerite koliko „kockica“ i koliko kapi ima u litri vode. Ako budete domišljati, možda ih nećete morati baš sve prebrojiti. Pokušajte izgraditi „pravu“ kocku od kockica šećera, izmjerite masu riže i otkrijte može li vam taj podatak pomoći da otkrijete koliko zrna riže stane u kutiju za šibice.
I još puno toga …

Radionice su namijenjene učenicima koji žele istražiti svijet mjerenja i razumjeti kako se koriste mjerne jedinice u fizikalnim eksperimentima.

Fizika je temeljna znanost o prirodi, a mjerenje jedan od temeljnih alata za otkrivanje njezinih tajni. Dok neke fizičke veličine izravno određujemo mjernim uređajima, za neke nam treba i malo jednostavne matematike. Otkrijte zašto su mjerenja ključna u fizici i kako nam pomažu razumjeti svijet oko nas. Kroz zanimljive i izazovne pokuse, saznajte kako se mjere duljina, površina, volumen i masa. Pripremite se za rukovanje raznim mjernim uređajima, naučite kako ih učinkovito koristiti i napraviti precizna mjerenja u različitim kontekstima. Uronite i u svijet mjernih jedinica! Otkrijte kako određujemo i izražavamo različite fizičke veličine i koje su tajne pretvorbe mjernih jedinica.

Radionice će biti interaktivne i uključivat će praktične vježbe, simulacije i rješavanje problema. Sudjelovanje na ovoj radionici ne zahtijeva nikakvo prethodno znanje fizike. Samo trebate ponijeti sa sobom znatiželju i želju za učenjem.

Polaznici sa sobom trebaju ponijeti pribor za pisanje i kalkulator, a preporučamo da, prema mogućnostima, svaki polaznik sa sobom ponese mobitel ili tablet.

Pridružite nam se na ovim zanimljivim radionicama o osnovama mjerenja u fizici i otkrijte svijet preciznosti i eksperimentalne znanosti. Veselimo se vašem sudjelovanju!


Budi dizajner budućnosti: radionica 3d modeliranja i printanja

Predavač: Denis Vidović
Termini radionice: 24.7. – 27.7.2023. od 17:00 do 19:30
Dobna skupina: 10 – 16 godina

Dobrodošli u radionicu “Budi dizajner budućnosti: Radionicu 3D modeliranja i printanja”! Ova radionica vodi djecu na putovanje u svijet 3D dizajna i stvaranja. Naš cilj je potaknuti dječju maštu, razviti njihove kreativne vještine i osnažiti ih da postanu dizajneri budućnosti.

Tijekom radionice, djeca će se upustiti u izazovne zadatke koji će ih voditi kroz proces 3D modeliranja i printanja. Naučit će osnove 3D modeliranja kroz stvaranje interaktivnih predmeta i igračaka. Kroz kreativno razmišljanje, potaknuti ćemo ih da razviju vlastite ideje i koncepte.

Kada djeca savladaju osnove 3D modeliranja, koristit ćemo najnoviju tehnologiju 3D printanja kako bismo njihove ideje pretvorili u stvarnost. Svatko će dobiti priliku dizajnirati i printati vlastite unikatne predmete, poput igračaka, nakita, arhitektonskih modela ili čak futurističkih vozila.

Radionica “Budi dizajner budućnosti” donosi brojne koristi i ishode za polaznike. Evo nekoliko ključnih aspekata koje ćemo naglasiti:

  1. Kreativno razmišljanje: Djeca će razviti kreativno razmišljanje i inovativnost kroz dizajniranje vlastitih objekata i pronalaženje rješenja za izazove.
  2. Tehničke vještine: Upoznat će se s osnovama 3D modeliranja, koristeći poseban softver i alate za izradu svojih virtualnih modela.
  3. Timski rad: Potičemo suradnju i timski rad kako bi djeca naučila kako zajedno razmišljati, dijeliti ideje i rješavati probleme.
  4. Samopouzdanje: Kroz postupak stvaranja i uspješno printanje vlastitih objekata, djeca će izgraditi samopouzdanje i osjećaj postignuća.
  5. Tehnološka pismenost: Kroz radionicu, djeca će se upoznati s najnovijim tehnologijama poput 3D printera i razumjeti kako se koriste u stvarnom svijetu.

Naša radionica “Budi dizajner budućnosti: Radionica 3D modeliranja i printanja” pružit će vašoj djeci nevjerojatno iskustvo stvaranja, nadahnuti njihovu maštu i otvoriti vrata kreativnosti.


ProgramiGranje 2.0

Predavač: Edgar Glavaš
Termini radionice: 7.8., 10.8., 14.8. i 17.8. (vrijeme ćemo objaviti uskoro)
Dobna skupina: 5. razred OŠ nadalje

Jedan od najlakših načina za motiviranje djece su računalne igre. Cilj ove radionice je razvijanje vještina programiranja i algoritamskog razmišljanja kroz stvaranje vlastite računalne igre. Namijenjena je djeci i onima koji se tako osjećaju od 5. razreda osnovne škole i starije. Preduvjet je barem osnovno znanje računalnog jezika Python, koji je dio obavezne nastave informatike u 5. razredu. Kroz niz koraka djeca će osvježiti svoje znanje Pythona, usvojiti osnovne koncepte programiranja igara i drugih aplikacija, nacrtati vlastite likove za igru i objaviti svoju prvu igru. Napredniji mogu zaviriti u učestalo korištene algoritme poput rješavanja labirinta, neuralne mreže ili proceduralno generiranje svjetova. Ukoliko će biti interesa, biti će organizirano natjecanje programa u pronalasku puta kroz labirint, uz prigodnu nagradu za najboljeg programera.

U tečaju koristimo MicroStudio, besplatan “online game engine” koji omogućava zajedničko programiranje, razmjenjivanje ideja i dijelova programa. Njegovo korištenje je besplatno i po kraju radionice, a pristupačan je sa svakog računala koje je povezano na Internet. Kratak uvod u njegovo korištenje na hrvatskom biti će pristupačan svakom polazniku. Napravljene igre ili drugi programi mogu se dijeliti prijateljima, ili preko stranica poput itch.io.

Tečaj je koncipiran kao 4 radionice trajanja po 3 sata. Polaznici i kod kuće mogu nastaviti raditi na svojim projektima. Prvi dan namijenjen je upoznavanju s okruženjem i odabiru zadataka na kojima će raditi polaznici. Drugi dan je namijenjen razvoju unutarnje logike igre. Treći i četvrti dan su namijenjeni za isprobavanje, dijeljenje, te konačne dorade grafike, zvuka i korisničkog sučelja.


Istraživanje svijeta robota: LEGO Mindstorms!

Predavač: Marta Novak
Termini radionice: 21.8 – 24.8. od 18:00 do 20:30
Dobna skupina: 3. – 6. razred

Radionica robotike s LEGO Mindstorms robotima je interaktivni i edukativni program namijenjen djeci od 3. do 6. razreda osnovne škole. Ova radionica je dizajnirana kako bi djeci učenicima pružila priliku da se upuste u fascinantan svijet robotike kroz upotrebu inovativnih i zabavnih LEGO Mindstorms robota.

LEGO Mindstorms je jedinstvena platforma koja spaja zabavu, igru i učenje. Ovi posebni roboti omogućuju djeci da istražuju osnove robotike na praktičan i interaktivan način te steknu temeljna znanja iz područja robotike i programiranja. LEGO Mindstorms setovi se sastoje od Lego dijelova, senzora, motora i programabilnog središnjeg dijela poznatog kao “pločica”. Ova pločica omogućuje djeci da programiraju i kontroliraju svoje robote putem računala.

Na ovoj radionici, polaznici će naučiti osnove robotike kroz praktične aktivnosti. Upoznat će se s osnovnim dijelovima robota, naučiti kako ih pravilno spojiti i programirati putem jednostavnog grafičkog sučelja. Uz pomoć LEGO Mindstorms seta, djeca će biti potaknuta da koriste svoju kreativnost i timski rad kako bi osmislila vlastite robote i riješila izazove.
Kroz različite zadatke i projekte, sudionici će imati priliku naučiti o konceptima kao što su senzori, motori, kretanje, detekcija boje, zvuka i dodira te osnove programiranja. Cilj ove radionice je potaknuti dječju radoznalost, logičko razmišljanje i problem-solving vještine, te ih upoznati s tehnologijom i STEM područjem. Kroz izgradnju, programiranje i testiranje svojih robota, djeca će razvijati kritičko razmišljanje, timski rad i kreativnost.

Radionica robotike s LEGO Mindstorms robotima pruža jedinstvenu priliku za zabavno učenje kroz praktično iskustvo. Sudionici će stvoriti vlastite robote, postaviti im zadatke i svjedočiti kako njihovi programi oživljavaju. Na kraju radionice, djeca će biti opremljena osnovnim znanjima iz robotike i programiranja te će imati bolji uvid u svijet tehnologije koji ih okružuje. Ova radionica će ojačati njihovu radoznalost, potaknuti ih na daljnje istraživanje i može biti prvi korak prema razvoju budućih inženjera, znanstvenika ili programera.

Pridružite nam se na ovoj nevjerojatnoj avanturi u svijetu robotike s LEGO Mindstorms robotima! Vidimo se na radionici!

Podijeli: