27. travnja 2022. godine, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. (TICM) održana je informativna radionica o trenutno otvorenim i nadolazećim pozivima za poduzetnike. Pedesetak okupljenih poduzetnika s velikim zanimanjem pratilo je radionicu koju je TICM organizirao u suradnji s Ispostavom Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Međimurske županije.

Josipa Markušić, Ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Međimurske županije

Josipa Markušić iz Ispostave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Međimurske županije, okupljenima je predstavila Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO) te detaljan indikativni plan objave poziva za poduzetnike do kraja godine. Na kraju izlaganja predstavljene su trenutno dostupne mjere HAMAG BICRO-a – jamstva (ESIF pojedinačna jamstva, ESIF portfeljna jamstva, PLUS, pojedinačna jamstva za ruralni razvoj) i zajmovi za ruralni razvoj (mikro zajam za ruralni razvoj te mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj). U narednom razdoblju očekuje se objava novih mjera koje će biti dostupne poduzetnicima za korištenje.

Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o.

Ivan Plačko, direktor TICM-a predstavio je dva specifična IRI programa – Program provjere inovativnog koncepta (PoC) i Eureku. Program PoC namijenjen je inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. TICM će i u 9. krugu, čija je objava najavljena za rujan 2022. godine, djelovati kao jedan od 11 PoC prepoznatih centara. Eureka je program kojim se potiču mala, srednja i velika poduzeća na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti. Rok za dostavu projektnih prijava je 30.6.2022. godine.

U drugom dijelu radionice Sana Đukes, pomoćnica direktora TICM-a i Igor Kovačić, voditelj Odjela za projekte u TICM-u predstavili su trenutno otvorene pozive za poduzetnike.

Sana Đukes, pomoćnica direktora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o.                               

Sana Đukes okupljenima je predstavila novi portal na kojem će se objavljivati pozivi iz NPOO-a – fondovieu. Prvi javni pozivi iz NPOO-a objavljeni na novom portalu su Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća i Komercijalizacija inovacija.

Javni poziv Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća namijenjen je poduzećima osnovanima najviše pet godina prije dana prijave projekta (od 1.6.2017.) Poduzeća moraju biti osnovana i registrirana za djelatnost najkasnije 30 dana prije dana prijave projekta. Ovim pozivom potiču se investicije novoosnovanih MSP-ova s projektima čija je tehnološka zrelost (TRL) izvan faze dokazivanja koncepta, ali koja još nisu spremna za tržište, tj. njihova tehnološka razina razvojenosti projekta je između TRL 5 – TRL 8. Stopa sufinanciranja iznosi do 85% prihvatljivih troškova, a rok za podnošenje projektnog prijedloga kreće 1.6.2022.

Igor Kovačić, voditelj Odjela za projekte u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje d.o.o. sa sudionicima

Igor Kovačić predstavio je Javni poziv Komercijalizacija inovacija kojim se potiču ulaganja neophodna za komercijalizaciju inovacija i rezultata istraživanja i razvoja, odnosno inovativni projekti s najvećom vjerojatnošću za komercijalni uspjeh. Rezultat su inovacije spremne za tržište – TRL 9. Rok za podnošenje projektnog prijedloga kreće 20.5.2022.

S obzirom da se radi o modalitetu „najbrži prst“ prijave je važno podnijeti na prvi dan zaprimanja. Prijave se podnose putem eNPOO sustava, a na portalu fondovieu dostupna je cjelokupna dokumentacija poziva koju je važno detaljno proučiti. Ukoliko Vam je potrebna konzultantska podrška kod analize projektne ideje i eventualne pripreme i/ili provedbe projekta, TICM tim Vas poziva da nam se obratite  na broj telefona +385 (0)40 499 405 ili na e-mail: info@ticm.hr.

Podijeli: