Drugi strojarski hub ispunio je očekivanja organizatora i učionicu Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Čakovec (RCK TŠČ) u kojoj se održavao edukacijski dio programa

Strojarski hubovi provode se u okviru projekta Tehničke škole Čakovec „Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER-TŠČ“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) bio je zadužen za osmišljavanje koncepta i organizaciju hubova.

Otvaranje 2. strojarskog huba i pozdravni govor Maria Klobučarića, voditelja Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Čakovec

Cilj strojarskih hubova je jačanje suradnje obrazovnog i poslovnog sektora, zajedničkim radom na osmišljavanju, razradi i razvoju inovativnih ideja i sadržaja iz područja strojarstva. Na drugi strojarski hub, koji je trajao od 19. rujna do 31. listopada 2022. godine prijavio se 21 učenik i šest poduzetnika ili pojedinaca, nositelja inovativnih ideja.

U dijelu strojarskog huba posvećenom razvoju inovativnih ideja uz mentorstvo tehnoloških i poslovnih stručnjaka svoje su ideje nastavili razvijati sudionici prvog huba. Mentorstvo su im pružali stručnjaci iz TICM-a za poslovni dio i Razvojno edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalske jezgre Čakovec (MJČ) za tehnološki dio razvoja.

Petodnevni edukacijski program o poduzetničkim vještinama održao se od 26. do 30. rujna 2022 u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Čakovec i obuhvatio niz tema vezanih uz razvoj poduzetničkih vještina, jačanje inovacijskih kapaciteta i upravljačkih sposobnosti, osnovama marketinga i profesionalnom razvoju. U edukacijskom dijelu su sudjelovali učenici četvrtih razreda Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Oroslavje i Srednje škole Krapina.

Stručnjaci iz Step-ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci (STEP RI), Mario Vukelić i Neven Tamarut prvog dana programa su predstavili metodologiju Design thinking. Design thinking metodologija predstavlja skup alata i tehnika koje uvelike pomažu potencijalnim poduzetnicima u procesu prepoznavanja potreba svojih kupaca/korisnika, izradi prototipa te općenito razvoju kreativnog načina razmišljanja i generiranju inovativnih ideja. Pozitivni komentari i vrlo visoke ocjene svjedoče da su predavači  odlično odradili posao i da im je tema edukacije bila vrlo korisna.

Radionica o inovaciji poslovnog modela koju su održali Mario Vukelić i Neven Tamarut (STEP RI Rijeka)

Isti stručnjaci održali su radionicu na temu inovacije poslovnog modela drugog dana programa, u utorak 27. 9. 2022. godine. Sudionici su u timovima radili na popunjavanju platna poslovnog modela pomoću kojeg su učili kako i koje sve faze uključuje razvoj novog poslovnog modela. Zanimljivost teme i predavači zaradili su vrlo visoke ocjene, a sudionicima se posebno svidio dio u kojem su imali prilike samostalno izložiti platno poslovnog modela koje su izrađivali tijekom radionice.

U srijedu, 28. rujna 2022, edukaciju su održali Ivan Plačko, Igor Kovačić i Lea Trojnar Mustak iz TICM-a.  Ivan Plačko, direktor TICM-a, pričao je o razlozima pokretanja poduzetničkog pothvata, karakteristikama (ne)uspješnih poduzetnika, osnovama SWOT analize te predstavio put od ideje do tržišta. Igor Kovačić, voditelj Odjela za projekte otkrio im je kako uspješno planirati i upravljati financijama u poslovanju, a Lea Trojnar Mustak, stručna suradnica u Odjelu za projekte, im je predstavila postojeće pravne oblike poslovanja, prednosti i nedostatke svakog pravnog oblika i podijelila korisne savjete o tome kako odabrati odgovarajući pravni oblik. Iako teme koje su prezentirali nisu baš bliske srednjoškolskom uzrastu, predavači su ocijenjeni pozitivnim komentarima i visokim ocjenama.

Radionica o poduzetničkim vještinama koju su održali stručnjaci iz TICM-a

Dino Oreški, marketinški stručnjak sa zavidnim iskustvom u području digitalnog marketinga pričao je o osnovama marketinga s fokusom na digitalne metode u četvrtak, 29. rujna. Sudionici su dobili konkretne savjete o izradi strategije (digitalnog) marketinga te o izboru najučinkovitijih alata /kanala za postizanje najboljih rezultata u poslovanju te su imali priliku iz prve ruke saznati kako osmisliti i uspješno voditi marketinške kampanje.  Pojedini sudionici bili su vrlo zainteresirani za tu temu te su izrazili želju da se i dalje razvijaju u tom području. Predavač je dobio odlične ocjene, posebice zbog mnoštva konkretnih primjera.

Dino Oreški drži prezentaciju o osnovama marketinga s posebnim fokusom na digitalne metode

Petu i zadnju radionica održao je Nikola Brežnjak,  u petak, 30. rujna 2022. Teme radionice bile su upravljanju karijerom, timovima te poslovanjem poduzeća u cjelini. Predavač je na dinamičan i interaktivan način upoznao sudionike s ključnim koracima i izazovima s kojima će se zasigurno sresti u procesu ostvarenja profesionalnih planova.

Slika 5 Radionica Nikole Brežnjaka uvijek protekne u dinamičnom raspoloženju

Zadnjeg dana edukacijskog programa učenici su u pratnji svojih profesora posjetili su Centar znanja Međimurske županije i njegove sastavne dijelove TICM i Metalsku jezgru Čakovec. Ispred TICM-a ih je dočekao njegov direktor Ivan Plačko, a ispred Metalske jezgre Čakovec ravnatelj Mario Šercer. Oni su im predstavili svoj rad, a u Metalskoj jezgri Čakovec imali su prilike vidjeti suvremenu opremu s kojom rade.

Dio huba posvećen razvoju inovativnih ideja uz pomoć poslovnih i tehnoloških mentora, odvijao se od 26. 9. 2022. do 31. 10. 2022. godine. Poslovni stručnjaci koji su bili angažirani na projektu su zaposlenici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o., Ivan Plačko, Igor Kovačić i Lea Trojnar Mustak. Ulogu tehnoloških stručnjaka preuzeo je tim iz Metalske jezgre Čakovec, Mario Šercer, Ivana Mihalec Pokopec, Marina Grabar Branilović, Zoran Kadežabek i Luka Kovačić.

Drugi hub je poslužio kao svojevrsni nastavak prvog huba, u njemu su sudjelovali sudionici prvog huba koji su željeli nastaviti s razvojem rješenja i odraditi sve aktivnosti za koje im je u prvom hubu bilo premalo vremena.

Tatjana Novosel-Herceg (Valmod centar) nastavila je razvoj vibrofona, prijenosnog elektromehaničkog uređaja za korištenje u logopedskoj terapiji osoba koje imaju poteškoća s izgovorom glasa r. Mentori zaduženi za tehnološko područje radili su na optimizaciji dizajna radi postizanja estetske i funkcionalne optimalnosti, a to uključuje kompaktnost, tihi rad, display u boji,  punjivu bateriju i druge funkcionalnosti. Dizajn je osmišljen, a sama izvedba prototipa očekuje se početkom 2023. godine.

Saša Vurušić je u okviru drugog huba, uz pomoć mentora iz MJČ razvio prototip dijela cobotske stanice, ručke za upravljanje, takozvanu  „Bežičnu upravljačku jedinicu“. Plan sljedećih aktivnosti obuhvaća rad na dizajnu upravljačke ruke tako da njena dimenzija bude što manja, optimalna za korištenje u ergonomskom smislu, te da sadrži sve potrebne komponente.

Za IoT uređaj za beskontaktnu detekciju vode, koji razvija poduzeće Telemetris d.o.o., u prvom je hubu testiran i potvrđen koncept, a u drugom je izvršena priprema za test funkcionalnog prototipa rješenja. Poslovni mentori pomagali su savjetodavnim uslugama vezano uz dostupne natječaje za dobivanje bespovratnih sredstava za razvoj.

Ostali sudionici razvojnog dijela su tijekom drugog huba radili na uspostavi suradnje s relevantnim dionicima na tržištu ili umrežavanju kao temelju za ispitivanje tržišnog potencijala te komercijalizaciju  rješenja. Jan Haček u prvom je hubu uz razvijen prototip BiPASS uređaja za plaćanje otiskom prsta napravio platno poslovnog modela i poslovni plan, a tijekom drugog huba se  prijavio za sudjelovanje na 46. Hrvatskom salonu inovacija – INOVA 2022. (Izložbi inovacija, prototipova i studenskih planova – Budi uzor) koji predstavlja odličnu priliku za umrežavanje s drugim mladim inovatorima, ljudima iz poslovne zajednice i za postizanje vidljivosti. Doris Kraljić je i tijekom drugog huba nastavila komunikaciju s poduzećima i stručnjacima koji joj mogu pomoći u realizaciji planova vezanih uz uspostavu postrojenja za uplinjavanje biomase. Održala je sastanke s nekoliko predstavnika europskih poduzeća i s prof. dr. Tjašom Griessler Bulc, stručnjakinjom za gospodarenje otpadom s Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani koja je iskazala interes za buduću suradnju s gđa. Kraljić. G. Švenda radi na  patentnoj zaštiti svog rješenja, trenutno je u tijeku patentna prijava, a mentori iz MJČ su tijekom drugog huba za prilagodljiva invalidska kolica g. Švende razmatrali poziciju smještaja elektromotornog pogona te karakteristike pogona koji bi bio optimalan obzirom na dizajn kolica. G. Švendi su dostavljeni tehnički crteži s naznačenim sastavnim dijelovima kolica.

Sudionici edukacijskog programa s potvrdama o sudjelovanju u društvu Ivana Plačka, direktora TICM-a i Nikole Brežnjaka, jednog od predavača

Osvrtom na dva provedena strojarska huba, koji predstavljaju relativno nov koncept, posebno dio koji spaja učenike s poduzetnicima i inovativnim pojedincima, zaključak je da su dobro prihvaćeni, da su ishodi pozitivni i da postoji potreba za više sličnih događanja. Koristi hubova su višestruke, u edukacijskom programu sudionici, posebno učenici, dobivaju priliku učiti na malo drugačiji način i drugačije teme nego to mogu u školi. Inovativni pojedinci dobivaju poslovnu i tehnološku podršku za razvoj svojih inovativnih rješenja u vidu savjetovanja i zajedničkog razvoja te umrežavanja s poduzećima i stručnjacima iz njima relevantnog  područja.

Podijeli: