U nastavku prenosimo članak s portala Netokracija o investiciji Hubraum Krakow u projekt uniGluko tvrtke SD Informatika. uniGluko se temelji na rezultatima projekta provjere inovativnog koncepta koji je sufinancirao HAMAG-BICRO, a u kojem smo pružali podršku u pripremi i provedbi.

Akcelerator Deutsche Telekoma hub:raum Krakow uložio je u hrvatski projekt UniGluko. Riječ je o sofisticiranom proizvodu koji rješava naizgled jednostavan problem – prikupljanje informacija iz raznih glukometara kako podatke pacijenti ne bi morali sami zapisivati i kako bi dobili pravu terapiju.

U svijetu ima više od 350 milijuna dijabetičara, a brojke bilježe trend rasta. Velik problem predstavlja mjerenje razine šećera u krvi digitalnim glukometrima. Naime, pacijenti često ručno upisuju rezultate mjerenja u papirnate dnevnike samokontrole, što rezultira nepouzdanim i netočnim podacima.

U Hrvatskoj se koristi četrdesetak različitih glukometara koje odobrava HZZO, što znači i jednako toliko različitih softvera koji bi se trebali koristiti za očitavanje podataka. Sve to utječe na konačne podatke, potom i na ispravnost terapije, a samim time na liječenje bolesti ili njenu prevenciju. Velik dio problema čine i posljedice nekontroliranog dijabetesa, koje mogu voditi do drugih zdravstvenih problema, kao što je sljepoća, otkazivanje bubrega, srčani i moždani udar. Osim što je zdravlje pacijenata narušeno, to predstavlja i velike troškove u zdravstvu. I tu nastupa UniGluko.

Njegov sustav omogućuje veći broj mjerenja razine šećera u krvi, liječnicima pristup rezultatima mjerenja bez obzira na korišteni glukometar. Podatci se bilježe u oblaku, čime liječnik prati pacijenta u stvarnom vremenu te mu odmah može prilagoditi terapiju. Rješenja uključuju hardver i softver u liječničkoj ordinaciji (UniGluko CLINIC), mobilnu aplikaciju i konektor za pacijenta (UniGluko MOBILE) te backend (UniGluko CLOUD) koji se mogu se prilagoditi za gotovo sve tipove glukometara.

https://www.youtube.com/watch?v=dY0ajeNRQS0

Dosadašnja povijest razvoja i financiranja projekta može se pronaći na službenoj stranici, ali, među ostalim, UniGluko su poduprli HAMAG-BICRO, program Poduzetnički impuls Ministarstva poduzetništva, a prošle godine tvrtki je odobren Horizon 2020 projekt “WASTCArD”. Sada je u njega uložio i hub:raum Krakow, i to nakon pilot faze u Hrvatskoj gdje je korišten u nekoliko bolnica, povezan sa zdravstvenim sustavom, testiran uz pomoć nekoliko stotina pacijenatate je uz pomoć njega do sada napravljeno više od 126.000 mjerenja.

Prva hub:raumova investicija u Hrvatsku

Proizvod je razvila tvrtka iz Velike Gorice SD Informatika, čiji je direktor Siniša Drobnjak, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, odnosno Ratkom Magjarevićem i Lukom Celićem, a u projekt je ranije uložio i Saša Cvetojević.

Riječ je o vrlo zrelom proizvodu koji je sada itekako spreman i za šire tržište, rekao je hub:raumov Luka Sučić:

“S Unigluko timom smo u kontaktu od prošle godine, pomogli smo im u pripremi pilota s Hrvatskim Telekomom te pripremali prostor za investiciju. Unigloko je ozbiljan i kompleksane-health startup sa velikim potencijalom koji bi mogao donijeti značajna poboljšanja za pacijente, doktore, ali i cijeli zdravstveni sustav. Hrvatska je jedna od prvih zemalja u EU koja ima cjelovit i duboko integriran HIS (healthcare information system) Čijim dijelom ce i Unigluko vrlo brzo postati.”

Prva je to investicija ovog fonda u Hrvatsku, no ne i zadnja, naglasio je Luka:

Razgovori koje smo započeli u ostalim zemljama EU pokazuju da postoji značajan interes ne samo za njihov proizvod nego i općenito za iskustva iz Hrvatske pri integraciji i komercijalizaciji, te će se ta iskustva sigurno iskoristiti za širenje dalje. Unigluko mi je i osobno značajanmilestone, prva investicija hub:rauma u jedan Hrvatski startup, a u pregovorima smo s jos jednim tako da su sve indikacije tu da će se niz i nastaviti.

izvor: netokracija.com

Podijeli: