Poduzeće Amodo sa sjedištem u Zagrebu, bavi se sustavom koji prati navike vozača. Njihova aplikacija ih “uči” da voze sigurnije. Osnivač poduzeća, g. Gorjan Agačević, koji je prije radio u poduzeću Studio Revolucija, digitalnoj agenciji za klijente poput osiguranja i proizvođača vozila, odlučio je s kolegama, započeti biznis koji bi povezivao autoindustriju s osiguravajućim kućama.

Gorjan Agačević, osnivač poduzeća Amodo, Izvor slike: Rober Anić/Pixell

Prvi ozbiljni klijent bio je slovenski Triglav, prva osiguravajuća kuća koja im je pružila priliku da se iskažu na tržištu i 2013. godine započnu svoj poslovni razvoj. Od petero ljudi s početka, danas u Amodu radi nešto manje od 40 ljudi, među kojima su neki u San Franciscu u SAD-u i Austriji, gdje poduzeće posjeduje svoje urede. Tim se sastoji od developera mobilne aplikacije, data inženjera pa do analitičara podataka iz baza i aplikacije. Amodo sustav koristi oko 30 zemalja – od Europe, Amerike, Azije pa čak do Afrike.

Amodo aplikacija

Oko 1,400.000 korisnika u svijetu koristi Amodo aplikaciju, ističe Agačević, a osim suradnje s osiguravajućim kućama, surađuju i s autoindustrijama (Porsche Salzburg), lancima benzinskih postaja i telekomunikacijskim tvrtkama. Jedino u Hrvatskoj nisu uspjeli lansirati svoj sustav, iako je bilo puno pregovora, zbog toga što hrvatska osiguranja presporo donose odluke da bi uspjeli prihvatiti ovako nešto novo, ali najavljuje da će se ovaj sustav i aplikacija uskoro pojaviti i na našem tržištu. Aplikaciju može svaki vozač, u čijoj je zemlji ona dostupna, besplatno instalirati na svoj mobitel.

Amodo tim. Izvor slike: Igor Kralj/Pixell

Aplikacija funkcionira na način snimanja vožnje te tako vozaču daje uvid u to koliko se brzo vozi, je li agresivan u prometu, koliko naglo koči i ulazi li prebrzo u zavoje, prima li pozive i sl. Svi prikupljeni podaci uparuju se s drugim podacima, kao što su dopuštene brzine na cestama i vremenski uvjeti. Tako aplikacija nakon odrađene vožnje javlja vozaču koliko je bio oprezan u prometu, što bi mogao napraviti da to poboljša te kakve je sve bonuse i nagrade osvojio ako je dovoljno dobro vozio.

Testiranje spomenute aplikacije tijekom 5. kruga Poc programa pratio je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. (TICM), kao prepoznati centar za provedbu PoC programa. Uloga TICM-a ogledala se u pružanju savjetodavne podrške u pripremi projektne prijave, pripremi za evaluacijski odbor, praćenju napretka projekta, analizi periodičnih stručnih i financijskih izvješća o ostvarenim rezultatima te u provedbi drugih aktivnosti nužnih za uspješnu operativnu realizaciju projekta.

Izvor: 24 sata

Podijeli: