Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uspostavila je pet pilot-usluga za poduzetnike koje će se pružati putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI) povezanih kroz mrežu BOND, objavili su u srijedu iz HAMAG-BICRO-a. Ukupna vrijednost projekta je sedam milijuna kuna, a projekt je u cijelosti financiran  iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., navodi se u priopćenju. Mrežu BOND trenutno sačinjava 58 poduzetničkih potpornih institucija, od ukupno 169 koje djeluju u Hrvatskoj, a mreža povezuje i umrežava poduzetničke potporne institucije uz koordinaciju HAMAG-BICRO-a.

Pilot-usluge koje se pružaju, uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podršku PPI-jevima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva.

Standardizacija usluge savjetovanja poduzetnika početnika uspostavljena je provedenom petodnevnom edukacijom za PPI te izradom Priručnika koji služi kao vodič za pružanje standardiziranih savjetodavnih usluga budućim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima. Riječ je o područjima koja uključuju primjerice upravljanje tvrtkom, marketing, prodaju i vođenje financija. Provedba ove usluge, kako se navodi, osigurat će da svaki PPI na jednak način savjetuje budućeg poduzetnika i poduzetnika početnika.

Druga pilot-usluga, decentralizacija usluga provodi se s ciljem jednostavnijeg i bržeg pristupa informacijama o uslugama HAMAG-BICRO-a za poduzetnike izvan Zagreba putem otvorenih ispostava u Antunovcu i Čakovcu. U tim ispostavama lokalni poduzetnici moći će dobiti sve informacije o uslugama HAMAG-BICRO-a, sudjelovati u informativnim radionicama kao i na individualnim sastancima.

Kroz treću pilot-uslugu uspostavljena je mentorska shema koja okuplja stručnjake s dugogodišnjim iskustvom u određenom području znanja relevantnom za poslovanje MSP-ova uključenih u provedbu usluge. Usluge mentorske podrške podrazumijevaju usmjeravanje i podršku budućim i postojećim MSP-ovima u razvoju poduzetničkog pothvata, odnosno, razvoju poslovanja.

Četvrta pilot-usluga odnosi se na podršku PPI-jevima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva.

Peta pilot-usluga odnosi se na dijagnostički alat razvijen kroz projekt BOND, a obuhvaća alate za procjenu stanja poslovanja poduzeća i inovacijskog profila poduzetnika te alat za procjenu tehnološke spremnosti poduzeća i potencijalnog inovativnog projekta.


Iz HAMAG-BICRO-a napominju i kako je u okviru projekta BOND oformljena i službena internetska stranica projekta, a sve navedene i buduće usluge bit će dostupne na zajedničkoj edukacijsko-komunikacijskoj platformi.

Podijeli: