U petak. 7. prosinca 2018. godine, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je rezultate natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC7). Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelili su ugovore za 54 korisnika u vrijednosti 15,2 milijuna kuna.

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta.

Konferenciju je otvorio g. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, koji je u uvodnom govoru naglasio da je PoC program koji ima kontinuitet u poticanju inovativnih projekata te da je HAMAG-BICRO od 2010. do 2016. godine proveo ukupno šest poziva programa PoC u sklopu kojih je dodijeljeno 55 milijuna kuna potpore za 222 projekta ukupne vrijednosti 83 milijuna kuna.

g. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a

Sudionicima su se zatim redom obratili g. Matija Posavec, župan Međimurske županije, predstavnica Svjetske banke, gđa. Arabela Sena Aprahamian i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, g. Darko Horvat koji je naglasio da se u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta posebna pažnja pridodaje projektima koji uključuju istraživanje, razvoj i inovacije.

gđa. Arabela Sena Aprahamian, predstavnica Svjetske banke

g. Matija Posavec, župan Međimurske županije

g. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

U prvom dijelu konferencije, dosadašnje rezultate i ulogu PoC programa u inovacijskom sustavu predstavio je g. Mislav Jurišić, ravnatelj sektora za bespovratne potpore – istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-, dok je iskustvo Prepoznatog centra za provedbu, predstavio g. Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. U svom izlaganju, g. Plačko, upoznao je sudionike s projektom uspostavljanja TICM-a financiranog u razdoblju 2009.-2014. iz Bicro-ovog Programa razvoja tehnologijske infrastrukture – TEHCRO, kao i sa sadašnjim radom TICM-a i planovima za budućnost. Sudionicima su predstavljeni i dosadašnji rezultati PoC programa u kojima TICM od samog početka sudjeluje kao prepoznati centar za provedbu. Tijekom prethodnih sedam krugova PoC programa, TICM je sudjelovao u pripremi i provedbi njih čak 27 ukupne vrijednosti 10,64 milijuna kuna. Poseban uspjeh je ostvaren u 7. krugu, u kojem je prolaznost TICM-ovih klijenata bila na razini 83,3%, a svi projekti kojima je odobreno financiranje ostvarili su 90 i više % bodova.

g. Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje

g. Mislav Jurišić, ravnatelj sektora za bespovratne potpore – istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a

U drugom dijelu konferencije, sudionici su čuli uspješne priče korisnika koji su sudjelovali u prijašnjim ciklusima PoC programa. Govornici su predstavili pregršt uspješnih, zanimljivih te nadasve inovativnih primjera poput razvoja specifičnog mjernog sustava koji je razvijen u okviru Fakulteta za elektroniku i računarstvo u Zagrebu, automatiziranog modela telekomunikacijske mreže poduzeća GSi Gisdata i visokotehnološkog medicinskog rješenja poduzeća Cognitus d.o.o.

g. Leon Šagovac, GDi d.o.o.

U završnom dijelu programa predstavljena su dva povezana programa – Program podrške uredima za transfer tehnologije (UTT program) i Programi podrške inovacijskom procesu. Program podrške uredima za transfer tehnologije (UTT program), predstavila je gđa. Dunja Petercol, v.d. Ravnateljica Sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a. Cilj Programa je ojačati ulogu ureda za transfer tehnologije (UTT) na sveučilištima i javnim istraživačkim institutima u Hrvatskoj kao središnjih mjesta za poticanje i provedbu aktivnosti transfera tehnologije. Voditeljica odjela za istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a, gđa. Svjetlana Bušić, predstavila je pregled osnovnih karakteristika programa Inovacijski vaučer i Inovacije novoosnovanih MSP-a, pritom nastojeći potencijalnim sudionicima objasniti koje se aktivnosti mogu financirati i na koji način. Programe Eureka/ Eurostars i Smart factory predstavila je gđa. Ira Alaburić, analitičarka HAMAG-BICRO-a, istaknuvši potencijalnim sudionicima upute, način prijave te osnovne savjete i preporuke u procesu prijave, evaluacije i provedbe projekata. Gđa. Marija Wisley, viši analitičar za međunarodne odnose HAMAG-BICRO-a, upoznala je sudionike s EEN uslugama te aktivnostima koji se mogu financirati unutar programa.

gđa. Dunja Petercol, v.d. Ravnateljica Sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a

gđa. Svjetlana Bušić, voditeljica odjela za istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a

gđa. Ira Alaburić, analitičarka HAMAG-BICRO-a

gđa. Marija Wisley, viši analitičar za međunarodne odnose HAMAG-BICRO-a

Do kraja godine, HAMAG-BICRO će u provedbi imati 230 istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata ukupne vrijednosti 1,7 milijardi kuna, od čega se 800 milijuna kuna odnosi na dodijeljena bespovratna sredstva. U idućim mjesecima očekuje se otvaranje tri nova poziva iz ESI fondova u vrijednosti preko milijardu kuna. Više informacija o najavljenim pozivima dostupno je u indikativnom planu objave poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.


VIDEO:

Izvor: SRCE TV

GALERIJA SLIKA:


Podijeli: