Izvor: emedjimurje

Na prostoru dijela bivšeg vojnog poligona u Čakovcu, Međimurska županija planira izgradnju parka Zelena oaza Čakovca čije je idejno rješenje, u utorak 20. veljače 2024., predstavljeno građanima na javnoj tribini održanoj u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Idejno rješenje građanima su predstavili predstavnici ugovorenog izrađivača – URBIA d.o.o. sa suradnicima; arhitektica Vesna Makovec, Ivana Bunjak – Pajdek krajobrazna arhitektica, arhitekt Bojan Perhoč i Željko Radišić, krajobrazni arhitekt.

Predstavnici ugovorenog izrađivača – URBIA d.o.o. sa suradnicima.

Zadatak projektanata bio je oblikovati suvremeni park usklađen s Programom razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima. Arhitekt Bojan Perhoč istaknuo je kako će park biti nešto manji od Bundeka u Zagrebu te će imati mnoštvo sadržaja od kojih možemo spomenuti park za pse, biciklističke staze, šetnice, piknik zone, polivalentne livade, središnji trg, amfiteatar, prostor za klizalište, paviljon leptira, fitness zonu, autobusno stajalište, sanitarne prostore, dva ugostiteljska objekta, električne punionice, ali i jezero.

Predviđen je i pothodnik ispod pruge koji će pješacima olakšati prilaz parku. Tijekom projektiranja vodilo se računa i o podzemnim vodama, a jezero u parku doprinijet će povećanju bioraznolikosti te će park postati staništem raznolikih biljnih i životinjskih vrsta.  Vesna Makovec je istaknula da će uređenje predstavljeno idejnim projektom osigurati povoljne uvjete za ugrožene i zaštićene vrste i staništa na ovom prostoru.

Površina čestice je 153.967,0 metara kvadratnih, od čega će jezero zauzeti površinu od 6.250,0 m2. Velik dio površine činit će nisko zelenilo, od čega travnjak 84.000,0 m2 te dječja igrališta,  park za pse, pump track staza, mjesto za parking i ostali sadržaji ostatak.

Građani su sugerirali kako je posebno važno obratiti pozornost na što veću površinu zelenila, a to ni ne iznenađuje jer je primjetno da Čakovec ima sve više stambenih zgrada, a sve manje zelenih oaza. Ovaj park trebao bi pridonijeti uspostavi ravnoteže u tom omjeru povećanjem zelenih površina u gradu. Javna rasvjeta u parku bit će prilagođena tako da se ne stvara dodatno svjetlosno zagađenje.

Zanimljivost je da će ovo biti jedan od rijetkih parkova koji se grade iz početka. Paviljon sv. Valentina posebno će biti zanimljiv za zaljubljene, a zasigurno će biti i mjesto za vanjska vjenčanja. Prema predstavljenom projektu, ovo će biti zaista impresivno mjesto za obitelji, djecu, slobodne šetače, posjetitelje, turiste i ljubitelje prirode.

Kako je istaknuo Bojan Perhoč, u planu je projekt završiti ove godine, a onda će naručitelj, Međimurska županija krenuti u daljnje faze realizacije kako bi Međimurje dobilo ovakav impozantan prostor na otvorenom. Nakon izlaganja, građani su projektante nagradili pljeskom, a dodajmo i kako je multimedijalna dvorana TICM-a bila popunjena skoro do posljednjeg mjesta. To govori o interesu građana o ovom projektu, koji će definitivno biti značajan za Čakovec, a ujedno je i vrlo kompleksan projektantima i izvođačima.

Podijeli: