U okviru Europskog tjedna programiranja Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) je u suradnji s partnerima organizirao dvije radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Kroz interaktivne vježbe učenici su imali prilike naučiti kako izraditi web aplikaciju na radionici „Postani gospodar interneta – nauči HTML, CSS, PHP i Javascript” koju su vodili Srđan Srđenović iz tvrtke Koder i Nikica Tarandek iz tvrtke Tria. Na radionici „Igraj svoju igru – razvoj računalnih igara u SmallBasicu” koju je vodio Dejan Drabić iz Udruge MIS – Mladi informatičari Strahoninca, djeca su mogla naučiti kako isprogramirati vlastitu računalnu igru.

Europski tjedan programiranja pokrenut je 2013. godine u sklopu Digitalnog plana za Europu s ciljem podizanja svijesti o važnosti računalnog programiranja. Informatička pismenost više se ne svodi samo na osnovna znanja korištenja računalne tehnologije već podrazumijeva i barem osnovno poznavanje računalnih jezika kao načina ‘komunikacije’ s tehnologijom bez koje današnji život nije zamisliv. U uređenim zemljama, koje promišljaju o svojoj budućnosti, računalno programiranje uvodi se u obrazovne programe već od nižih razreda osnovne škole, kada djeca i najlakše uče jezike. Na taj način djeca se pripremaju spremno odgovoriti na izazove koje nosi tehnološki razvoj, a zemlje stvaraju temelje za uspjeh u nadolazećim desetljećima.

Ove godine je u okviru Europskog tjedna programiranja u Hrvatskoj održano 97 radionica u čiju su se organizaciju uključile brojne organizacije, javne institucije i privatna poduzeća. Veliki interes učenika za učenjem i usavršavanjem programskih jezika pokazao je da ovakvih inicijativa treba biti što više. Istovremeno je potrebno mijenjati i osuvremeniti sam sustav obrazovanja kako bi se djecu potaknulo na kritičko promišljanje i pružilo više znanja i vještina koje će im kasnije biti od praktične koristi. Znanje programiranja kontinuirano dobiva na važnosti, a kvalitetni programeri su traženi i dobro plaćeni. Tehnološko-inovacijski centar Međimurje podržava ovu i slične inicijative jer samo sa stanovništvom koje razumije i prati tehnološke trendove, te je sposobno na kreativan način iskoristiti suvremene tehnologije, Međimurje može uistinu postati suvremena europska regija s razvijenim, na znanju utemeljenim, gospodarstvom.

TICM_Code_Week_4

Srđan Srđenović, Koder i Nikica Tarandek, Tria d.o.o.

TICM_Code_Week_3

TICM_Code_Week_1

Dejan Drabić, RIP d.o.o. i Mladi informatičari Strahoninca

Podijeli: