Informatička pismenost više se ne svodi samo na osnovna znanja korištenja računalne tehnologije već podrazumijeva i barem osnovno poznavanje računalnih jezika kao načina ‘komunikacije’ s tehnologijom bez koje današnji život nije zamisliv.  U uređenim zemljama, koje proaktivno promišljaju o svojoj budućnosti, računalno programiranje uvodi se u obrazovne programe već od nižih razreda osnovne škole, kada djeca i najlakše uče jezike. Na taj način djeca se pripremaju spremno odgovoriti na izazove koje nosi tehnološki razvoj, a zemlje stvaraju temelje za uspjeh u nadolazećim desetljećima.

Europski tjedan programiranja pokrenut je 2013. godine u sklopu Digitalnog plana za Europu s ciljem podizanja svijesti o važnosti računalnog programiranja. Već prve godine, diljem Europe organizirano je preko 300 edukacija, a samo u Hrvatskoj je organizirano 60-ak radionica, uglavnom za učenike osnovnih i srednjih škola.
Budući da nam je cilj kroz poticanje tehnološkog razvoja Međimurje učiniti modernom europskom regijom u kojoj se kvalitetno živi, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje se i ove godine, u suradnji s partnerima, uključio u inicijativu Europske komisije pod nazivom Code Week ili Europski tjedan programiranja.
Ovogodišnji Europski tjedan programiranja održat će se u razdoblju između 11. i 17. listopada. Ovim povodom organizirat ćemo dvije besplatne radionice na temu računalnog programiranja namijenjene motiviranim učenicima osnovnih i srednjih škola.
Radionice će se održati prema sljedećem rasporedu:

„Postani gospodar interneta –  nauči HTML, CSS. PHP i Javascript“, subota, 11. listopada
Tema radionice su tehnologije koje se koriste u izradi modernih web aplikacija te će polaznici kroz praktične primjere naučiti kako primijeniti navedene tehnologije u svima fazama razvoja web aplikacija.

Termin: 10 – 14 sati
Lokacija: Informatička učionica Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Bana Josipa Jelačića 22B, Čakovec
Voditelji radionice: Nikica Tarandek iz poduzeća Tria d.o.o. i Srđan Srđenović iz obrta Koder.

Broj učenika: 20

„Igraj svoju igru – Razvoj računalnih igara u SmallBasicu“, petak, 17. listopada
SmallBasic je cjelokupno razvojno okruženje namijenjeno svima koji ulaze u svijet računalnih igara. Kroz praktičan rad, polaznici će izraditi vlastitu računalnu igru.

Termin: 10 – 14 sati
Lokacija: Informatička učionica Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Bana Josipa Jelačića
22B, Čakovec
Voditelj radionice: Dejan Drabić iz poduzeća RIP d.o.o. i predsjednik informatičke udruge Mladi informatičari Strahoninca, MIS.

Broj učenika: 20

Prijave za radionice mogu se poslati putem internetskog obrasca koji se nalazi OVDJE.

Kontakt osoba za sva pitanja oko prijave za sudjelovanje je Goran Levačić, voditelj inkubacije i edukacije u TICM-u.
Kontakt podaci:
Goran Levačić
e-mail: goran.levacic@ticm.hr
mob:099 257 4170
Službene stranice Code Week-a: www.codeweek.eu

Vijesti o događanju dostupne su i na Facebook stranici: www.facebook.com/CodeEu

Suorganizatori događanja:
TRIA d.o.o.
Koder , obrt za informatičke usluge
Udruga MIS – Mladi informatičari Strahoninca

Podijeli: