Povodom pokretanja novog financijskog instrumenta „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije održano je svečano potpisivanje Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Temeljem ovog Sporazuma poduzetnicima će se plasirati 68 milijuna eura, odnosno 511 milijuna kuna za ulaganje u energetsku učinkovitost, a financijska sredstva bit će namijenjena mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzetnicima registriranim za obavljanje djelatnosti proizvodne industrije i uslužne djelatnosti (turizam i trgovina).

predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak gđa. Tamara Perko, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije gđa. Gabrijela Žalac, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike g. Domagoj Validžić

Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova i  dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala. U okviru financijskog instrumenta „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“, poduzetnicima će se dodjeljivati povoljni krediti i to u rasponu od 25.000,00 eura do 10.000.000,00 eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi.

Rok otplate će biti do 17 godina, uključujući do 4 godine počeka. Pored ovako povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost ovih kredita čini i oslobođenje od plaćanja svih naknada čime ovi krediti predstavljaju doista dostupni izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda i podizanje konkurentnosti smanjenjem ulaznih troškova.

Financijski instrumenti provodit će se putem poslovnih banaka kao financijskih posrednika koje će HBOR odabrati javnom nabavom, čime će se osigurati 245 milijuna kuna privatnog kapitala.


Potpisivanjem ovog Sporazuma o financiranju, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., pokrenulo je provedbu desetog financijskog instrumenta, čime je hrvatskim poduzetnicima i javnom sektoru stavljeno na raspolaganje ukupno 4,2 milijarde kuna, odnosno više od 550 milijuna eura, za financiranje njihovih investicijskih projekata.

 

Podijeli: