Erasmus za mlade poduzetnike je međunarodni program razmjene koji pruža priliku novim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika koji upravljaju manjim poduzećima u inozemstvu. Projekt financira Europska komisija kroz program Erasmus for Young Entrepreneurse.

Cilj programa je povezivanje novih poduzetnika s iskusnim poduzetnicima u drugim državama sudionicama zbog razmjene znanja i iskustava. Novim poduzetnicima program omogućuje ostvarivanje suradnje s iskusnim poduzetnikom te razvijanje vještina koje su potrebne za usavršavanje poslovnog plana i pokretanje vlastitog poduzeća.

Kako bi se kvalificirao za program, poduzetnik početnik mora pokazati motivaciju i ozbiljnu namjeru za osnivanje poduzeća. Mora predstaviti dobru i konkretnu poslovnu ideju te realističan poslovni plan. Uz to, mora biti u mogućnosti dopuniti sredstva programa kako bi prema potrebi pokrivali troškove povezane sa svojim boravkom u inozemstvu.

Prihvatljivi prijavitelji:

  • novi poduzetnici koji su odlučili pokrenuti vlastito poduzeće ili poduzetnici koji su pokrenuli vlastito poduzeće unutar protekle tri godine;
  • iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemalja sudionica.

Ovaj program, koji djelomično financira EU, omogućava da se kroz određeno vrijeme u drugoj državi EU razmjenjuju iskustva tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje manje tvrtke. Domaćinu se pružaju novi pogledi na vlastito poduzeće, kao i prilika da surađuje s inozemnim partnerima i uči o novim tržištima.

Trajanje programa

Program traje od jednog do šest mjeseci. Preporuča se da razmjena bude bez prekida, ali boravak se može podijeliti na nekoliko dijelova ako se program završi u roku od 12 mjeseci od njegova početka.

Dokumenti za prijavu:

  • Životopis,
  • Motivacijsko pismo,
  • Poslovni plan.

Programom upravlja mreža lokalnih kontakt točaka koje podupiru poduzeća u različitim zemljama Europske unije. Nakon ispunjavanja prijave, lokalna kontakt točka će pomoći u pronalaženju partnera koji odgovara potrebama novog odnosno iskusnog poduzetnika.

Više detalja o samom natječaju kao i načinu podnošenja prijave možete pronaći na sljedećem linku: Erasmus za made poduzetnike.

Podijeli: