Europska komisija objavila je 23. studenog 2022. godine poziv na podnošenje prijedloga u okviru programa Erasmus+ za 2023. S godišnjim proračunom programa od 4,2 milijarde eura povećava se potpora uključivanju, aktivnom građanstvu i demokratskom sudjelovanju te zelenoj i digitalnoj transformaciji u EU-u i na međunarodnoj razini. Istovremeno, okvirni proračun za Republiku Hrvatsku iznosi gotovo 38 milijuna eura.

Budući da je mobilnost njegovo glavno obilježje, Erasmus+ će sljedeće godine nastaviti podupirati prekograničnu mobilnost učenika, studenata i polaznika strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO), polaznika obrazovanja odraslih, mladih koji sudjeluju u programima neformalnog učenja, nastavnog osoblja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika radi stjecanja europskog iskustva u obrazovanju i osposobljavanju. Od 2023. program će uključivati novu aktivnost za potporu sportskim trenerima za sudjelovanje u projektima mobilnosti, čime će se mogućnosti za prekograničnu suradnju i učenje izravno proširiti na lokalne sportske organizacije i njihovo osoblje.

Program je dorastao izazovima koje očekujemo 2023. i pruža značajnu potporu učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima koji bježe od rata u Ukrajini. Pritom se i dalje teži što većoj uključivosti programa i nastavlja rad ostvaren u okviru Europske godine mladih.

Potpora iz programa Erasmus+ usmjerena je na aktivnosti koje doprinose prioritetima programa u području škola, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, SOO-a te mladih i sporta. Na temelju otvorenog poziva na podnošenje projektnih prijava svako javno ili privatno tijelo aktivno u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta može se prijaviti za financiranje preko nacionalnih agencija za program Erasmus+, sa sjedištima u svim državama članicama EU-a i trećim zemljama koje su pridružene programu, i Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu.


“Svi smo uzbuđeni što Erasmus+ svake godine raste i dopire do sve više učenika i osoblja. Očekujemo da ćemo 2023. dosegnuti pretpandemijsku razinu mobilnosti u Europskoj uniji, a i šire. Prvi put u povijesti programa na raspolaganju je i potpora za mobilnost sportskih trenera i osoblja u području sporta, što za nas znači korak bliže aktivnijoj Europi.”

Margaritis Schinas, POTPREDSJEDNIK KOMISIJE NADLEŽAN ZA PROMICANJE EUROPSKOG NAČINA ŽIVOTA.

Cijeli program Erasmus+ usmjeren je na četiri ključna prioriteta, među kojima je uključivost i raznolikost, a posebna se pozornost posvećuje organizacijama i sudionicima s manje mogućnosti. Zato se u okviru programa i dalje podupiru mehanizmi uključivanja sudionika, a posebna sredstva namjenjuju uklanjanju svih prepreka njihovu sudjelovanju.

Osim toga, nakon uspjeha Europske godine mladih program će i 2023. omogućavati mladima da se njihov glas čuje u Europskoj uniji i šire, posebno povećanjem aktivnosti sudjelovanja mladih koje se financiraju u okviru programa Erasmus+. Osim što u raznim područjima obrazovanja potiče projekte koji podupiru zelenu tranziciju, program i dalje teži ugljičnoj neutralnosti tako što promiče korištenje održivih načina prijevoza i odgovornije ponašanje prema okolišu, nastavit će podupirati dimenziju mladih u postojećim inicijativama i politikama. Projekti i aktivnosti u okviru poziva na podnošenje prijedloga za Erasmus+ 2023. doprinosit će ostvarivanju ambicija EU-a u području usavršavanja i prekvalifikacije, a time i prijedlogu da se 2023. proglasi Europskom godinom vještina.

Već 35 godina Erasmus+ je jedan od najprepoznatljivih programa EU-a, u kojem je dosad sudjelovalo gotovo 13 milijuna ljudi. Budući da ukupni proračun za Erasmus+ od 2021. do 2027. iznosi čak 26,2 milijarde eura, uz oko 2,2 milijarde eura iz vanjskih instrumenata EU-a, program će moći poduprijeti još više sudionika i ideja u Europi i šire.


“Erasmus+ ima dugu tradiciju promicanja razumijevanja i solidarnosti među ljudima iz svih zemalja i sredina. Kao i dosad, i dalje će poticati uključivanje i pružati prilike sudionicima s manje mogućnosti. Posebno sam ponosna što u okviru novog poziva otvaramo redovite i nove aktivnosti za učenike, studente, odgojno-obrazovne djelatnike, ustanove i organizacije pogođene ratom u Ukrajini.”

Mariya Gabriel, EUROPSKA POVJERENICA ZA INOVACIJE, ISTRAŽIVANJE, KULTURU, OBRAZOVANJE I MLADE.

Podijeli: