Europski investicijski fond (EIF) i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u srijedu 4. srpnja 2018. godine predstavili su potpisan sporazum o financiranju novog financijskog instrumenta ESIF Fond rizičnog kapitala, a koji će biti usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoja hrvatskog start up tržišta.

Komentirajući ovu novu inicijativu, glavna tajnica Europskog investicijskog fonda, Maria Leander iskazala je zadovoljstvo pokretanjem prvog hrvatskog ESIF fonda što će pridonijeti učinkovitoj i djelotvornoj primjeni strukturnih fondova u osiguravanju rizičnog kapitala u ranoj fazi razvoja MSP-a s visokim potencijalom rasta.

Javni poziv za iskazivanje interesa za odabir upravitelja Fonda već je objavljen, prema riječima ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, a bit će otvoren do 13. kolovoza ove godine. Od odabranog upravitelja fonda očekuje se da privuče privatni kapital koji će se ulagati u obećavajuće poslovne pothvate, te osigurati mentorstvo i druge razvojne usluge poduzetnicima početnicima u koje će ulagati, a Fond bi s prvim ulaganjima trebao krenuti početkom 2019. godine.

Ovo je prvi fond za ulaganje vlasničkog kapitala u Hrvatskoj koji će imati koristi od Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a vrijedan je 35 milijuna eura. Osim toga, radi se i o prvom partnerstvu EIF-a i Vlade Republike Hrvatske u provedbi Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Podijeli: