Dvadesetak studenata  Fakulteta organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu (FOI) i Međimurskog veleučilišta u Čakovcu (MEV) sudjelovalo je u radionici Jedan dan u svijetu marketinških agencija, koju su vodili Dino Oreški i Jelena Brekalo iz Pro media group.

Ovo je bila treća i posljednja u nizu četverosatnih radionica usmjerenih na jačanje vještina i spremnosti studenata za tržište rada, osmišljenih i organiziranih u sklopu projekta Intensive Courses for Higher Education Students (IC4HEDS). Tema radionice bila je prvenstveno usmjerena na digitalni marketing i raznoliko znanje koje moraju posjedovati stručnjaci iz marketinških agencija, ali su studenti mogli čuti i pregršt savjeta za osobni i profesionalni razvoj, uključujući savjete o tome gdje tražiti posao, koja su zanimanja najtraženija, kako pristupiti radnim zadacima i slično.

Radionica je obuhvatila široki raspon tema, od razvoja strategije digitalnog medijskog nastupa, kreiranja i vođenja kampanja na Google-u, You Tube-u, društvenim mrežama, korištenje alata za medijsko planiranje, postavljanje i optimizaciju kampanja i sve ostalo što obuhvaća posao vođenja marketinških kampanja za pojedinog klijenta. Predavači su studente proveli kroz cijeli proces, od prvog sastanka s klijentima do lansiranja kampanje te dalje praćenja i upravljanja kampanjom.

Studenti su mogli čuti mnogo zanimljivih i općeprihvaćenih pravila digitalnog marketinga, poput Paretovog pravila koje se može primijeniti na različita područja, a u digitalnom marketingu ono govori da 80% online prodaje dolazi od 20% kupaca, o čemu je potrebno voditi računa prilikom raspodjele resursa raspoloživih za oglašavanje, tako da oglašavanje bude usmjereno na onih 20% kupaca. ROPO efekt (Research Online Purchase Offline) koji govori o sve češćoj navici kupaca da proizvod detaljno istraže online prije nego obave kupnju proizvoda u fizičkoj prodavaonici. Brand safety (Sigurnost brenda) također sve više dolazi do izražaja, ako žele raditi dobar posao, marketinški stručnjaci moraju predvidjeti i poduzeti brojne predostrožne mjere kako bi zaštitile brend od neželjenih veza s negativnim i neželjenim sadržajem u online okruženju.

Uz stručno znanje usko vezano uz digitalni marketing, puno je vremena posvećeno dijeljenju korisnih profesionalnih savjeta vezanih uz pronalazak posla, koji će studentima olakšati potragu za poslom i dobivanje zaposlenja. U ovom dijelu bilo je puno ruka u zraku i sva su pitanja bila zanimljiva i konstruktivna, a slijedom toga i odgovori predavača.

Predavači, Dino Oreški, stručnjak za digitalni marketing i e-commerce, s dugogodišnjim iskustvom čemu svjedoči poduži popis referenca u njegovom životopisu i Jelena Brekalo koja je u kratkom roku od pripravnice došla do pozicije na kojoj sama provodi oglašivačke kampanje, bili su pravi izbor i odlično su prihvaćeni od strane studenata koji se nisu libili postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u raspravi.

Obzirom na visoke ocjene koje su predavači dobili, zaključujemo da radionica bila pun pogodak, osim odličnih predavača i zanimljive teme, dodatna vrijednost za studente su konkretna znanja i vještine koje će im biti vrlo korisne jednom kad počnu raditi, bilo samostalno ili kao dio tima nekog poduzeća.

 


Sadržaj je kreiran uz financijsku podršku Europske unije. Sadržaj članka je iskjučiva odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. i ni u kom slučaju ne može se smatrati odrazom stajališta Europske unije ili Upravljačkog tijela projekta.
Podijeli: