Radionica na temu dizajna digitalnih proizvoda održana u četvrtak 24. ožujka 2016. godine u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje okupila je petnaestak sudionika – grafičkih dizajnera, front-end developera i pojedinaca koji su još u procesu učenja o dizajnu digitalnih proizvoda.

Dizajn vizualno i funkcionalno superiornih korisničkih sučelja za web, desktop i mobilne aplikacije, je u današnje vrijeme ključan za pozitivno korisničko iskustvo. Svrha radionice bila je sudionike upoznati s procesom dizajna korisničkog sučelja, od odabira metoda i alata do osiguravanja kvalitetne komunikacije na relaciji dizajner-razvojni inženjer, s ciljem kreiranja digitalnih proizvoda koji zadovoljavaju potrebe krajnjih korisnika.

Goran Levačić, voditelj edukacije i inkubacije u TICM-u, je kroz teoretsku podlogu i praktične primjere upoznao sudionike s najnovijim trendovima u području digitalnog dizajna. Osnovni elementi forme ili obrasca, sam izgled i kompozicija, laicima se često čine trivijalnima, no u svijetu dizajna najmanji detalji ponekad igraju presudnu ulogu u kvaliteti gotovog rješenja. Sudionici edukacije imali su prilike obnoviti znanja iz područja teorije boja, vidjeti kako boje utječu na percepciju korisnika, te kako na najbolji način koristiti fotografiju kao poveznicu s dizajnom, a da se pritom ne izlazi iz konteksta sadržaja. Od kad su Facebook i Instagram pokrenuli malu revoluciju u korištenju ikona i simbola, svaki dizajner prilikom kreiranja korisničkih sučelja, mora na diskretan i korisniku razumljiv način ukomponirati spomenute ikone u sam dizajn. Na uspješnim primjerima svjetski poznatih aplikacija prikazani su suptilni načini kako ukomponirati ove elemente u dizajn. Sudionici su u sklopu praktičnih vježbi izrade dizajna vizualnog sučelja aplikacije imali priliku da primijene naučeno.

Pozitivne reakcije od strane sudionika potvrda su da su ovakve teme itekako aktualne na području Međimurja te će TICM i dalje organizirati radionice slične tematike.

Podijeli: