Unaprjeđenje poslovanja zahtijeva promjenu načina razmišljanja, prilagodljivost i inovativnost. Što je uopće digitalna transformacija, kako se do nje može doći i kome je namijenjena? Više o svemu pročitajte u nastavku.

Još jedna radionica u sklopu projekta DIGITRANS održana je 28. veljače 2019.  godine u TICM-u. Organizator radionice je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, koji je ujedno i jedan od projektnih partnera u provedbi projekta digitalne transformacije. Sudionike je ispred TICM-a pozdravio direktor, g. Ivan Plačko. Naglasio je kako se uz pomoć ovakvih radionica može ovladati metodama i alatima za razvoj poslovnog modela. Također, okupljene je pozvao da se uključe u daljnje faze projekta kako bi čim uspješnije krenuli prema transformaciji u vlastitom poslovanju.

Voditelj radionice je bio g. Goran Levačić, koji je ujedno i jedan od kreatora Digitrans metodologije. Svojim neposrednim pristupom uspio je zainteresirati sudionike za aktivno sudjelovanje u svim fazama današnje radionice.

Cilj projekta DIGITRANS je ojačati potencijale malih i srednjih poduzetnika u dunavskoj regiji kako bi bili spremni za provođenje procesa digitalne transformacije. Projekt pruža potporu poduzećima da se lakše suočavaju sa strateškim problemima jer kombinira koncept najbolje prakse sa stručnim znanjima iz različitih industrija.

Za korištenje punog potencijala digitalnih tehnologija, najvažnija, ali i najteža stvar je kontinuirano prilagođavanje i usvajanje drugačijeg, inovativnog načina razmišljanja. Digitalna tehnologija je sredstvo kojim poduzetnici mogu doći do svojih ciljeva. Ipak, prije njezinog uvođenja, potrebno je proći put od inovacije do transformacije. Proces transformacije zapravo ne završava, važno je stalno revidirati vlastite vizije i unaprjeđivati naučene lekcije.

Digitalni poslovni model je pristup u kojem su digitalne tehnologije nadogradnja tradicionalnog poslovnog modela, a razdoblje unutar kojega poduzeće počinje razmatrati implementaciju tehnologija do pune integracije zove se digitalna transformacija.


Na današnjoj radionici najviše se vremena provelo analizirajući postojeći poslovni model. Sudionici su imali priliku upoznati i izraditi različite alate koji se koriste u fazi analize, primjerice mapa strateškog krajobraza, mapa plavog oceana, mapa dionika i analiza kompetencija. Programom radionice je obuhvaćen veći broj metoda i alata s kojima moderator upoznaje sudionike i uči ih njihovoj primjeni na konkretnoj studiji slučaja. Predlošci alata i metoda mogu se pronaći ovdje.

Voditelj Digitrans radionice g. Goran Levačić sa sudionicima

DIGITRANS treninzi obuhvaćaju radionice (1. faza), online konzultacije (2. faza) i individualne treninge (3. faza). Svi sudionici se nakon radionice mogu uključiti u online konzultacije s mentorima iz TICM-a. U završnoj fazi treninga, na individualnim treninzima, trebao bi biti kreiran novi poslovni model.

DIGITRANS radionice su besplatne za poduzetnike, a održavat će se zaključno do svibnja 2019. godine. Pozivamo vas da i nadalje pratite aktivnosti u sklopu projekta Digitrans i da se aktivno uključite kako bi ovladali novim znanjima u procesu promjene vlastitog poslovanja.

Podijeli: