Kako iskoristiti digitalizaciju, koje digitalne mogućnosti su građanima na raspolaganju, kako predati zahtjev za e-putovnicom ili kako koristiti internet bankarstvo, neka su od pitanja na koja su odgovarali edukatori i stručnjaci povodom nastavka projekta Digitalna Hrvatska – digitalno društvo. U organizaciji Večernjeg lista i Međimurske županije u utorak, 24. rujna 2019. godine, ispred zgrade Međimurske županije predstavljen je Digitalni autobus, kojim se nastojalo informirati javnost o procesima digitalizacije i njezinom utjecaju na transformaciju društva.

Digitalni autobus izazvao velik interes u Međimurju

Večernji list je u svibnju pokrenuo ovaj projekt koji se odvija putem niza aktivnosti na temu digitalizacije u Hrvatskoj, a jedna od aktivnosti je Digitalni autobus, pokretni ured opremljen najnovijom digitalnom tehnologijom koji obilazi hrvatske gradove. Autobus je u Čakovcu privukao veliku pozornost građana kojima je pružena mogućnost da se kroz tri info pulta informiraju i educiraju o korištenju digitalnih platformi i tehnologije u svakodnevnom životu, točnije kroz područja poslovanja, poduzetništva, obitelji, života i obrazovanja, mogli su na primjerima u praksi vidjeti kako koristiti sve dostupne tehnologije.

Hrvatska je proces digitalne transformacije uvrstila u strategiju e-Hrvatska 2020. te se digitalizacijom usluga javnog sektora poput razvoja platforme e-Građani sve više povećava razina digitalizacije. Unatoč tome, korištenje digitalnih javnih usluga i dalje je nisko, što je jedan od razloga zbog kojeg je suorganizator projekta Ministarstvo uprave Republike Hrvatske. Danas je u sustav e-Građani prijavljeno oko 700.000 građana kojima je na raspolaganju 55 različitih usluga i aplikacija, poput e-Matične knjige, e-Novorođenče i e-Dnevnika. Kroz ovaj projekt promoviramo postojeće usluge, ali i predstavljamo buduće projekte jer povećanjem usluga koje nudimo želimo motivirati građane da što više koriste dostupne mogućnosti., poručio je ministar uprave Ivan Malenica koji je podržao projekt Digitalnog autobusa u Čakovcu zajedno s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernardom Gršićem te je naveo Međimursku županiju kao dobar primjer učinkovite javne uprave.

Učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec sa županom Matijom Posavcem

Od 1. siječnja u Međimurju pojednostavljena i još efikasnija javna uprava

Potporu projektu dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da ovakve akcije mogu potaknuti što više građana da uđu u digitalni svijet koji im značajno olakšava život. „Prema podacima Ministarstva uprave, u Međimurju je u sustav e-Građani prijavljeno oko 20 000 građana što je više od hrvatskog prosjeka, no težimo tome da se taj broj poveća. Razvijamo svijest da digitalizacija nije naša budućnost, već sadašnjost. Prelaskom poslova Ureda državne uprave na Županiju 1. siječnja 2020. godine, javna uprava će postati još efikasnija te ćemo uvelike pojednostaviti proces usluga na korist naših građana.“, naglasio je župan Posavec koji je dodao da se digitalne tehnologije u velikoj mjeri već koriste u zdravstvu i obrazovanju Međimurske županije, no od 1. siječnja Međimurke i Međimurci će morati značajno manje vremena trošiti u redovima pred šalterima. Digitalni bus podržali su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.

Digitalizacija neće zaživjeti u punom smislu te riječi ako ju svaki građanin ne počne živjeti, a tu je prije svega ključna edukacija i jednako važno, točna informacija – poručuju organizatori projekta. Građani pomoću tehnologija mogu lakše kontrolirati kućni budžet, plaćati režije, planirati putovanje, dok poduzetnici mogu olakšati poslovanje te sačuvati novac i vrijeme. Cilj ove pokretne edukacije je pomoći korisnicima da savladavanjem tehnologija uštede vrijeme koje bi proveli u redovima i iskoriste ga na kvalitetniji način, a turneja Večernjakovog digitalnog busa nastavlja se do 27. rujna u Zagrebu, Šibeniku i Požegi.


Podijeli: