Partneri projekta Digitalna transformacija dunavske regije (DIGITRANS) okupili su se 7. i 8. svibnja 2019. godine u Grand Hotelu u Targu Mureşu, gdje se održala završna konferencija projekta.

Projekt se provodi od siječnja 2017. godine do lipnja 2019. godine, a projektni konzorcij čini 15 partnera iz sedam zemalja dunavske regije. Glavni cilj projekta bio je razvoj regionalnih edukacijskih programa za mala i srednja poduzeća (MSP) kroz koje će im se pružiti znanja potrebna za aktivnu digitalnu transformaciju poslovanja.

Sudionici završne konferencije

Konferenciju je porukom dobrodošlice otvorio prof. Leonard Azamfirei, rektor Sveučilišta za medicinu i farmaciju iz Targu Mureșa, nakon čega je uslijedilo izlaganje prof. dr. Dieter Hertwecka s Herman-Hollerith istraživačkog centra Sveučilišta u Reutlingenu koji je okupljene sudionike upoznao s projektom i njegovim rezultatima. Razvijena DIGITRANS metoda, uspostavljeni regionalni inkubacijski centri u kojima se održavaju interaktivni treninzi te platforma Digitrans.me koja sadrži cjelokupni pregled metode i detaljno vodi korisnika kroz proces digitalne transformacije, istaknuti su kao najvažniji rezultati. Prof. Hertweck je izlaganje završio zaključkom kako digitalna transformacija nije ad-hoc proces već sustavno i strateško unaprjeđenje poslovnog modela poduzeća primjenom digitalne tehnologije uz koje ključnu ulogu imaju upravo ljudi.

prof. dr. Dieter Hertweck

Iz akademske perspektive, ključno izlaganje održao je prof. Dimitris Karagiannis, voditelj istraživačke skupine za inženjerstvo znanja Sveučilišta u Beču, istaknuvši utjecaj digitalizacije u razvoju industrije. Voditeljica projekta, Petra Newrly iz inovacijske agencije MFG, Baden-Württemberg, okupljenim predstavnicima prenijela je stečena iskustva i znanja tijekom rada s poduzetnicima kroz niz treninga pomoću DIGITRANS metode. Cilj treninga je bilo malim i srednjim poduzećima pružiti potrebno znanje za aktivnu digitalnu transformaciju poslovanja, odnosno korištenje punog potencijala suvremenih informacijskih tehnologija za unaprjeđenje poslovanja.

Dr. Claus Hoffman, izvršni direktor Centra za digitalizaciju okruga Boeblingen, zaključio je ovaj dio konferencije, istaknuvši uključivanje učinaka projekta u političke mjere pojedinih regija s ciljem jačanja kapaciteta malih i srednjih poduzeća. Kako bi se osigurala njihova održivost, ključno je prenijeti glas o njihovoj dostupnosti među ciljnim skupinama projekta, čemu je poslužila i ova završna konferencija.

U drugom dijelu konferencije polaznici su imali priliku upoznati se s ubrzanom verzijom DIGITRANS treninga te s Scene2Model konceptom. Scene2Model predstavlja tehniku prototipiranja koja prikazuje ključne segmente kao scene, koristeći pritom materijale kao što su papirnate figurice. Služi za detaljniji prikaz ideja, no isto tako i za pojašnjenje kako proizvod ili usluga može donijeti dodanu vrijednost u specifičnom kontekstu ili situaciji te kako teku pojedine informacije.

Scene2Scene model

Iako se provedba projekta DIGITRANS službeno približava kraju, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) i dalje će nastaviti pružati usluge edukacije iz područja digitalne transformacije. Također, svim zainteresiranim poduzetnicima dostupna je DIGITRANS.me platforma koja obuhvaća mnoštvo alata i materijala namijenjenih korištenju u procesu digitalne transformacije.

Partneri projekta Digitalna transformacija dunavske regije (DIGITRANS)

Podijeli: