Međimurska županija, Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i ove su godine pripremili zanimljiv program za Dane Europe koji se održavaju od 7. do 16. svibnja 2019. godine.

Obilježavanje započinje finalnim natjecanjem EU kviza za sedme razrede koje će se održati u utorak, 7. svibnja 2019. u II. Osnovnoj školi Čakovec. Ovo je već tradicionalno sedamnaesto izdanje EU kviza te su mnoge generacije o Europskoj uniji prvi puta učili pripremajući se upravo za ovaj kviz znanja. Kviz se provodi u dva kruga, kvalifikacijski krug, koji se održao sredinom travnja te su u njemu imale mogućnost sudjelovati sve osnovne škole, dok je u finalni krug ušlo 6 najboljih timova.

Finalno natjecanje EU kviza za sedme razrede II. Osnovne škole Čakovec, izvor fotografije: Međimurska županija, internetska stranica

Na sam Dan Europe, 9. svibnja 2019. uz mnogobrojna događanja, središnje događanje će biti na Trgu Republike u Čakovcu gdje će osnovne i srednje škole predstaviti neke od država članica Europske unije. Tako ćemo imati priliku pobliže upoznati Austriju, Finsku, Irsku, Španjolsku, Grčku, Italiju i Portugal, njihove specifičnosti ali i prednosti koje im je članstvo u EU donijelo. Također, građani će se moći informirati o nadolazećim europskim izborima i o kampanji ovajputglasam.eu. Druženje počinje u 10 sati, a svi oni koji se tom prilikom nađu u blizini te na štandu Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec podjele zašto ovaj put glasaju očekuje i poneka sitnica. Svoje znanje o Europi, europskoj kulturi, povijesti, sportu i ostalom, možete pokazati navečer na već tradicionalnom Pub Quizu u Starom Hrastu koji će i ove godine imati predznak europskih zvjezdica.

U sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata” svoja vrata otvoriti će i Palača turizma, ovog petka, 10. svibnja 2019. od 10 do 12 sati. Nekadašnja stražarnica u bivšoj čakovečkoj vojarni rekonstruirana je i prenamijenjena u Međimursku palaču turizma koja je postala sjedištem Turističke zajednice Međimurske županije. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je četiri milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala je 85 %. U 10 sati u Palači turizma biti će održano i predavanje za mlade pod nazivom Upoznaj EU Međimurje na kojem će na zabavan način biti prezentirani neki od važnijih projekata koji su financirani sredstvima Europske unije u Međimurju.

U ponedjeljak, 13. svibnja 2019. u 12 sati u Palači turizma u Čakovcu održati će se završno događanje projekta “1,2,3…PALIM LAMPICU! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji”. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji je nudio individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a provodio se u tri srednje škole, Tehničkoj školi, Gimnaziji Josipa Slavenskoga i Ekonomskoj i Trgovačkoj školi Čakovec, uz podjelu po područjima – prirodno i tehničko te društveni mehanizmi. Isti dan, u Gradskoj kavani u Čakovcu s početkom u 17:00 sati održat će se Kviz općeg znanja o Europi, Europskoj uniji i još koječemu za učenike srednjih škola. Srednjoškolci mogu provesti ugodnih 96 minuta u dobrom društvu i opuštenoj atmosferi sa svojim vršnjacima iz drugih srednjih škola te uz sokove i grickalice provjeri svoja (sa)znanja o Europskoj uniji. Najbolje ekipe očekuju vrijedne nagrade.

Završno događanje Dana Europe održat će se 16. svibnja 2019. u Palači turizma u Čakovcu. Riječ je o “Danima otvorenih vrata poduzetnika”, a više informacija o samom događanju slijedi uskoro.

Izvor: www.redea.hr

Podijeli: