U utorak 22. ožujka 2016.godine u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM) održana je prva radionica za mentore i primopredaja robota u okviru Croatian Makers robotičke lige.

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers čiji je cilj omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciji djece osnovnoškolskog uzrastu. Krajnji cilj ove hvalevrijedne inicijative je doprinos popularizaciji robotike i programiranja, razvoju inovativnosti mladih i njihovoj edukaciji za zanimanja budućnosti.

Projekt Croatian Makers je pokrenut od strane privatno financiranog Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM), čiji je cilj razvijanje inovativnosti mladih kroz robotiku i automatiku. Robotika i automatika su idealni alati za ulazak u svijet programiranja i općenito STEM (eng. science, technology, engineering i mathematic) zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. S namjerom da izmjeni spomenuti trend deficitarnih zanimanja, IRIM  će donirati 1200 edukacijskih robota i prateću automatiku osnovnim i srednjim školama te ustanovama za obrazovanje mladih kako bi se što većem broju organizacija omogućilo sudjelovanje u robotičkoj ligi.

U Međimurju, priliku da rade i uče na Mbot-u, STEM edukacijskom robot setu, dobili su Udruga Mladi informatičari Strahoninca, Udruga Međimurski informatički klub Čakovec, OŠ Donji Kraljevec i OŠ Mursko Središće.

Kako od nedavno Udruga MIS održava svoje radionice u prostorima TICM-a, veoma smo ponosni što možemo pružiti potporu ovakvom projektu, za kojeg ne sumnjamo da će u budućnosti iznjedriti mlade stručnjake iz STEM područja bez kojih nema razvoja na znanju utemeljenog gospodarstva.

Podijeli: