U Sofiji, pitoresknoj metropoli Bugarske, po četvrti put sastali su se partneri projekta DIGITRANS. Bliži se kraju druga godina provedbe te iako je velik dio posla već obavljen, nekoliko je ključnih izazova ostalo za savladati.

Četvrti partnerski sastanak održan je u inkubatoru Sofia Tech Parka JSC, prvom znanstveno-tehnologijskom parku u Bugarskoj. Park je zamišljen kao platforma za suradnju znanstvenog, obrazovnog i poslovnog sektora uz aktivnu podršku predstavnika vlasti. Glavne točke dnevnog reda odrađene su u dva dana, 25. i 26. rujna 2018. godine.

Sudionici 4. sastanka projekta DIGITRANS

Prvi dan sastanka započeo je zasjedanjem upravljačkog odbora projekta DIGITRANS. Jednosatni sastanak bio je posvećen raspravi i dogovoru o strateškim pitanjima projekta. U nastavku dana sastanku su se pridružili i ostali članovi projektnih timova, a glavne teme bile su kombinirani treninzi za poduzetnike (eng. blended learning trainings) u sklopu radnog paketa 6 te otvorena pitanja upravljanja projektom obuhvaćena radnim paketom 1. Glavni partner, MFG Innovation Agency Media and Creative Industries Baden-Württemberg, proveo je sva tri ciklusa BLT treninga , a njegovi predstavnici podijelili su iskustva, izazove i naučene lekcije. Nakon toga krenula je rasprava o potrebnoj reviziji i prilagodbi strukture treninga te o kreiranju Vodiča za BLT trenere (eng. trainers guidelines) namijenjenog voditeljima kombiniranih treninga prema DIGITRANS metodi.

Nakon ručka partneri su zaključili temu vezanu uz BLT treninge i posvetili se tekućim i otvorenim pitanjima vezanima uz budžet i kvalitetu provedbe projekta.

Jedna od zgrada Sofia Tech Parka

Drugog dana sastanka prva točka dnevnog reda bila je posvećena održivosti projekta. Partneri su razmijenili razmišljanja i ideje o strukturi i načinu provedbe regionalnih radionica za donositelje politika i razvojnih dokumenata, kao i za sve one koji imaju bilo kakav utjecaj na njihovo donošenje. Jedan od glavnih ciljeva je postići uključivanje učinaka projekta DIGITRANS u političke mjere pojedine regije s ciljem jačanja kapaciteta malih i srednjih poduzeća kako bi ona mogla provesti proces digitalne transformacije. U ovom dijelu sastanka potaknuta je i produktivna rasprava o kreiranju vodiča za sve predstavnike vlasti i one koji imaju utjecaja na lokalnu i regionalnu politiku, svojevrsnog skupa preporuka o potrebnim mjerama koje doprinose digitalnoj transformaciji regije.

Četvrtki projektni sastanak

U nastavku dana predstavljene su provedene aktivnosti komunikacije, detaljni izvještaj o aktivnosti partnera po pitanju kreiranja komunikacijskog sadržaja te su dogovorene smjernice za dalje. Posebna je pažnja posvećena temi LinkedIn zajednice, koja ja dostupna svim sudionicima BLT treninga, ali i svim ostalim stranama uključenim ili zainteresiranim za digitalnu transformaciju. LinkedIn zajednica zamišljena je kao mjesto na kojem se raspravlja i uči o digitalnoj transformaciji poslovanja, a nadopunjuje BLT treninge i DIGITRANS.me platformu. Rasprava je bila uspješna i dogovoreni su koraci za oživljavanje LinkedIn zajednice. Zadnji dio sastanka posvećen je DIGITRANS.me platformi, finaliziranju konačnog dizajna i funkcionalnosti platforme te usklađivanje s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Dva su dana sastanka bila vrlo produktivna, a osim službenog dijela sastanka partneri su imali priliku družiti se i razmjenjivati ideje i u neformalnom okruženju. U sljedećih devet mjeseci, partnere čeka još puno posla, ali sav trud će se isplatiti kad bude postignut glavni cilj projekta: vidljivo ojačani kapaciteti malih i srednjih poduzeća za provedbu procesa digitalne transformacije.

Četvrtki projektni sastanak

Podijeli: