S ciljem popularizacije STEM-a među svim generacijama, jedna od najuspješnijih informatičkih udruga u Hrvatskoj, Mladi informatički stručnjaci, pokrenula je projekt ITEO vrijedan 2,2 milijuna kuna.

Projekt okuplja desetak udruga i obrazovnih institucija koje žele djeci i mladima približiti prirodne znanosti, informatiku, inženjerstvo i matematiku, a jedna od aktivnosti na projektu je postavljanje trajnog postava eksponata inovativnih i interaktivnih sadržaja u Centru znanja Međimurske županije koji okuplja potporne, obrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove. Eksponati omogućuju posjetiteljima da na zabavan i zanimljiv način osluškujući, mjereći ili pokrećući ih spoznaju kako i zašto svaki od njih uspješno funkcionira.

STEM područje ima poseban izražaj kroz koji mladi razvijaju specifične vještine, znatiželju za novim stvarima, kreativnost, kritičko razmišljanje i nove metode kojima se rješavaju problemi kroz eksperiment. Stoga je STEM edukacija danas neizbježna, a ovi eksponati pomoći će nam da djeci približimo znanost.“, kazao je predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci, Dejan Drabić.

Predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci, Dejan Drabić.

Partneri na projektu su Međimurski informatički klub, Astronomsko društvo VEGA, Radio klub „Međimurje“ Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforma za društveni centar Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Međimursko veleučilište u Čakovcu, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, a važnost povezivanja udruga i institucija istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. „Centar znanja Međimurske županije koriste sve generacije, od predškolaraca, studenata, do doktora znanosti koji djeluju u prvom međimurskom znanstveno-istraživačkom centru Metalskoj jezgri. STEM područje važan je čimbenik u strategiji razvoja obrazovanja naše županije, a postavljanje eksponata samo je jedan od koraka kojima ga nastojimo popularizirati.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da je u planu još niz aktivnosti kojima će se promicati kultura znanja i kreativnost.

Župan Međimurske županije Matija Posavec.

Postavljeno šest eksponata zahvaljujući projektu koji je u potpunosti financiran EU sredstvima

U Centru znanja, preko puta Međimurskog veleučilišta, postavljeno je šest eksponata koji prikazuju zanimljive pojave iz različitih područja znanosti: Glazbena ograda koja se sastoji od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja pravi melodijski instrument, Zvučna zrcala, Crtić Vrtić koji stvara iluziju pokretnih crtanih likova na način korištenja brze izmjene statičnih animiranih slika, Prugasto ogledalo koje se igra zakonima refleksije svjetlosti i ljudskom percepcijom, Tekući Pitagora za efektnu i zabavnu spoznaju Pitagorinog poučka i Živi dimnjak koji stvara trodimenzionalni objekt. Eksponate je predstavio autor projekta Park znanosti Luka Veverec, a više informacija o samom projektu ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurje izložila je Barbara Srnec Bujanić iz JU REDEA.

Voditeljica projekta, Barbara Srnec Bujanić iz JU REDEA.

Ovaj projekt je osmišljen kako bi se osigurali preduvjeti za sustavan rad na popularizaciji STEM-a, prvenstveno u Međimurskoj županiji, ali i šire. Kako Međimurska županija radi i na razvoju strateškog projekta osnivanja znanstvenog centra pod nazivom ITEO koji je zamišljen kao organizacija za promicanje kulture znanja i kreativnosti sa stalnim postavom za popularizaciju znanosti, provedbom projekta osigurat će se temelji za navedeni strateški projekt kojim će se dodatno osigurati institucionalna održivost i platforma za suradnju obrazovnog i civilnog sektora, ali i prostorni i drugi materijalni uvjeti za provođenje aktivnosti popularizacije STEM-a.

Otvorenju Parka znanosti prisustvovali su: ravnateljica JU REDEA Sandra Polanec Marinović sa suradnicima, profesori i studenti Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja Ivan Plačko, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved i pročelnica Službe za poslove župana Međimurske županije Petra Vadlja.

Predstavljanje zabavno edukativnih eksponata u sklopu projekta ITEO.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije a cilj mu je unaprijediti kapacitete udruga u Međimurskoj županiji za provedbu programa za popularizaciju STEM-a kroz suradnju udruga s odgojno – obrazovnim i visokoobrazovnim institucijama u Međimurskoj, ali i Varaždinskoj županiji te povećanim brojem aktivnosti u području STEM-a za opću populaciju s naglaskom na djecu i mlade.“, pojasnila je voditeljica projekta Srnec Bujanić zaključivši da će eksponati smješteni u Centru znanja Međimurske županije svim slučajnim i namjernim prolaznicima na zabavan i interaktivan način pokazati kako funkcionira znanost.

GALERIJA SLIKA

Podijeli: