Buzdovan, prvi i trenutačno jedini hrvatski craft cider, lokalni je proizvod dobiven od domaćih ručno branih jabuka bez dodatka vode, šećera, umjetnih aroma i bojila. Projekt pod nazivom Optimizacija proizvodnje i uvođenje autohtonih sorti jabuka vode Denis Perčić i Tomislav Veseljak. Osim ovog perspektivnog projekta, Denis Perčić zajedno s Ivanom Goričancom uspješno vodi poduzeće Reci DA koje je smješteno u sklopu Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Dobitnici potpore Pokreni nešto svoje za 2019. godinu

Da Buzdovan ima potencijal, dokazuje i potpora dobivena u sklopu programa Pokreni nešto svoje za 2019. godinu. Osim bespovratnih financijskih sredstava u iznosu od 72.000 kn, projekt je osvojio i kontinuiranu savjetodavnu podršku i promociju u sljedećih šest mjeseci od strane ACT grupe. Vrijedi napomenuti da je na natječaj za potporu pristiglo čak 267 prijava iz cijele Hrvatske, a nagrađeno je ukupno 7 projekata.

Strast prema ciderima i želja da se tržištu ponudi prvi pravi craft cider, rezultirala je nastankom Buzdovana, novog i zanimljivog hrvatskog branda osnovanog 2016. u Lapšini, malom selu na sjeveru Hrvatske. Prepoznat je neiskorišteni potencijal međimurske jabuke i oživljena zaboravljena tradicija proizvodnje jabučnice.

Postojeće tržište svojim zahtjevima nadilazi trenutne proizvodne kapacitete. Zato je namjera projekta oformiti vlastiti pogon za preradu jabuka koji će dugoročno osigurati fleksibilniju, neovisniju i jeftiniju preradu. Na taj način optimizirat će se proizvodnja i stvoriti uvjeti za eksperimentiranje s novim sortimentom.

Dugoročnim ulaganjem u cider stvara se prilika za širenje tržišta, potiče se ekološka proizvodnja i očuvanje autohtonih sorti čime se postiže dodana vrijednost proizvoda.

Buzdovan craft cider

Cider Buzdovan nastaje od 100% domaćih, ručnog branih i posebno selektiranih jabuka. Kontroliranom preradom, fermentacijom i ekstra njegom omogućava se da svaka boca pruža maksimalnu kvalitetu okusa. Pri izradi Buzdovana ne koriste se nikakvi umjetni dodatci jer proizvod treba biti što bliži izvornom obliku nekadašnje jabučnice.

Čestitamo Buzdovanu na osvojenoj potpori, a cijelom timu želimo puno uspjeha u daljnjem razvoju proizvodnje jabučnice!

Podijeli: