Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirali su u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM) tematsku raspravu “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj” za članove Mreže BOND. Ovo je treća u nizu tematskih rasprava koje su planirane u četiri regije Republike Hrvatske – sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji, Istri i Primorju te Dalmaciji. Rasprave su namijenjene članicama udruge Mreža BOND, a organizirane su u okviru aktivnosti Jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija.

Tematska rasprava za članove Mreže BOND.

Projekt BOND 2 predstavila je Josipa Markušić, članica BOND projektnog tima iz HAMAG-BICRO-a, a potom se prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor TICM-a:  “U desetak godina rada Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, na različite smo načine podržali više stotina poduzetnika. Od toga ih je osamdesetak bilo uključeno u proces inkubacije, a pedesetak ih je trenutno u našem poduzetničkom inkubatoru u Čakovcu.  Zbog velikog opterećenja poslovnim obavezama, izazov nam je predstavljalo uvođenje novih članova u tim. Projekt BOND nam je ovaj dio u mnogočemu olakšao kroz strukturirane priručnike i edukacije u koje upućujemo novije članove tima. Dodatnu korist vidimo u umrežavanju i razmjeni znanja i iskustava s drugim poduzetničkim potpornim institucijama. Kroz uspostavljene osobne kontakte lakše dolazimo do odgovora na sva pitanja koja nam mogu pomoći u radu s međimurskim poduzetnicima.”

Ivan Plačko, direktor TICM-a.

Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije (MENEA) istaknuo je kako je agencija osnovana 2008. godine. MENEA je jedna od pet energetskih agencija u Republici Hrvatskoj, fokusirana na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i održivi razvoj te apsorpciju sredstava iz Europske unije. Tijekom proteklih pet godina obnovili su 18 javnih objekata u vlasništvu Međimurske županije. Također, aktivno su angažirani u borbi protiv klimatskih promjena i provedbi Europskog zelenog plana.

Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije (MENEA).

Okupljeni članovi Mreže BOND obišli su Centar znanja Međimurske županije, dio poslovne zone Poslovni park Međimurje, gdje u sinergiji djeluju studenti, istraživači, poduzetničke potporne institucije i poduzetnici početnici. Na prostoru Centra znanja djeluje osam podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija. U okviru upoznavanja Međimurja, članovi Mreže BOND posjetili su coworking prostor i informatičke učionice TICM-a. Uslijedio je posjet Metalskoj jezgri, znanstveno-istraživačkoj ustanovi čiji je ravnatelj dr. sc. Mario Šercer okupljenima predstavio IoT laboratorij, Laboratorij za prototipiranje te opremu za 3D ispis metala i 3D skeniranje. Obilazak ovog sadržajno bogatog kompleksa završen je posjetom Ekomuzeju Međimurje malo, muzeju nematerijalne kulturne baštine s interaktivnom postavom koja posjetiteljima pruža najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče na istraživanje kulturne, povijesne i tradicijske baštine na izvornoj lokaciji.

Tematska rasprava “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj” obuhvatila je niz aktualnih tema koje se javljaju ne samo na početku, već i tijekom poslovanja poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj. Odvjetnica Ana-Marija Kajić sudionicima je pojasnila bitne elemente na koje trebaju obratiti pozornost u području radnog prava, zaštite na radu i rada stranih radnika, ugovornih odnosa i poslovanja s digitalnim nomadima, pokretanja i vođenja poslovanja online trgovine i samozapošljavanja.

Sljedeća tematska rasprava na ovu temu održat će se 15. i 16. studenog u Antunovcu kod Osijeka.

Podijeli: