Udruga Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u partnerstvu s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) će, u sklopu projekta “Kaj buš STEM?” financiranog kroz inicijativu koordinacijskog odbora “Grad Čakovec, prijatelj djece”, organizirati set BESPLATNIH radionica za djecu i mlade. Svi zainteresirani s područja Grada Čakovca mogu se priključiti na radionice. Broj  djece je ograničen na 15 po grupi. (Ukoliko bude slobodnih mjesta prihvatit će se djeca iz drugih sjedišta).
Radionice će se održati u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM).

Dostupne su sljedeće radionice:

Radionica: MOJE PRVO PROGRAMIRANJE
Predavač: Dunja Škvorc
Termini radionice: 9.8. – 12.8. 9:00-11:30
Dobna skupina: 2.-4. razred OŠ
Opis radionice: Radionica Moje prvo programiranje namijenjena je najmlađim polaznicima koji se po prvi put susreću s programiranjem. Radionica je osmišljena tako da se djeca zabavljaju i na jednostavan način uvedu u svijet programiranja. U 12 školskih sati učenici će naučiti osnove rada u Scratchu. Grafički programski jezik Scratch namijenjen je početnom učenju programiranja i razvoju računalnog razmišljanja. Omogućuje stvaranje različitih sadržaja poput igara, animacije i priče. Učenici će naučiti dodavati likove i pozornice te ih uređivati ​​i upravljati njima, napraviti slijed događaja i koristiti grananja u određenim situacijama. Upoznat će se s brojnim blokovima koji se u Scratchu slažu u cjelini te pomoću njih upravlja radnjama. Posljednjeg dana radionice učenici će primijeniti svoje znanje kako bi stvorili jednostavnu priču i igru.

 


Radionica: Dvorac za princa i princezu
Predavač: Aleksandra Tonković
Termini radionice:

 • 10.8. 2021. 9:00 – 11:45
 • 11.8. 2021. 9:00 – 11:45
 • 12.8. 2021. 9:00 – 11:45
 • 13.8. 2021. 9:00 – 11:45

Dobna skupina: 4. do 8. razred OŠ

Učenici će na radionici pronalaziti pomoću mobitela/tableta mreže geometrijskih tijela (kvadar, kocka, valjak, piramida) na Internetu. Djeca će crtati i izrezivat mrežu geometrijskih tijela, a zatim spajanjem (ljepljenjem…) izraditi vlastita geometrijska tijela. Polaznici će naučiti od danih geometrijskih tijela izrađivati maštovit dvorac za princa i princezu. Kroz ovu igru i učenje polaznici će usvojiti vještinu izrade geometrijskih tijela i primjenu istih u izradi maketa. Preporučamo da, prema mogućnosti, svako dijete sa sobom ponese mobitel ili tablet, dok će sve ostalo imati osigurano.

Radionica: Zabavna kemija
Predavač: Andreja Poljanec
Termini radionice:
– 11.8. 18:30 – 20:45
– 12.8. 18:30 – 20:45
– 18.8. 18:30 – 20:45
– 19.8. 18:30 – 20:45
Dobna skupina: 4.-8. razred OŠ
Opis radionice: „Zabavna kemija“ uključuje kreativno osmišljene radionice, s ciljem popularizacije kemije kod djece osnovnoškolske dobi i željom da se pobuditi ljubav, strast i interes za prirodne znanosti. Djeci će se omogućiti da se vide kao budući izumitelji, genijalci i neustrašivi istraživači. Kemija se u osnovnoj školi uči tek od 7. razreda pa stoga, zbog nedostatka vremena, djeca nemaju mogućnost pokuse izvoditi samostalno i često su isti bazirani na demonstrativnoj metodi. Svrha radionica je svakom djetetu dati priliku da izvede eksperiment samostalno te da se upozna s pravom laboratorijskom opremom. Djeca odgovore na postavljena pitanja neće dobiti, već se do istih doći samostalno, izvodeći pritom različite pokuse. Upoznat će se s laboratorijskim priborom poput laboratorijskih čaša, epruveta, menzura kao i ostalim laboratorijskim „čudima“ koja će im pomoći istraživati zanimljive svakodnevne stvari.

 

 

 


Radionica: Modeliraj dvorac za princa i princezu
Predavač: Denis Vidović
Termini radionice:

 • 23.8.- 18:00 – 21:00
 • 24.8.- 18:00 – 21:00
 • 25.8.- 18:00-21:00

Dobna skupina: 4.-8. razred OŠ, 1. i 2. razred SŠ
Opis radionice: Radionica je nastavak na radionicu Dvorac za princa i princezu, no mogu se priključiti i svi znatiželjni koji nisu sudjelovali na prvom dijelu radionice. Nakon zamišljenog i izrađenog dvorca pomoću geometrijskih tijela, učenici će takav ili sličan dvorac modelirati u softveru za 3D modeliranje čime će naučiti osnove rada u takvim računalnim programima. Nakon izrade virtualnog dvorca, učenici će taj virtualni dvorac isprintati pomoću 3D printera pa će uz kartonski imati i plastični dvorac. Na taj način učenici će zaokružiti priču između stvaranja vlastite ideje maštovitog dvorca te izrade tog dvorca pomoću rezanja, spajanja i lijepljenja, do modeliranja tog dvorca u računalnom programu koji će pomoću suvremene tehnologije 3D printanja prenijeti i u fizički svijet.


Radionica: ProgramIGRAnje
Predavač: Edgar Glavaš
Termini radionice: 6.7., 9.7., 13.7 i 16.7. od 18:30 do 20:45
Dobna skupina: 5. razred OŠ i stariji
Opis radionice: Učenje JavaScripta kroz eksperimentiranje, kompetitivno programiranje i stvaranje vlastite igre!

JavaScript je od 2012. godine do danas najkorišteniji i u industriji najpoželjniji programski jezik. Jedan od najlakših načina za motiviranje djece su igre na računalu, a spoj tih činjenica vodi nas ravno prema ovoj radionici.Namijenjena je za djecu od 5. razreda osnovne škole do srednješkolske dobi. Početnici će upoznati programiranje i javascript kroz stvaranje vlastite igre – a prva jednostavna igra ih čeka već poslije minute za tipkovnicom! Napredni će moći istražiti koncepte koji ih zanimaju u okruženju TIC80.

Uz programiranje riječi će biti i o grafici, sprajtovima, animacijama, korisničkom sučelju i svemu što će djeci koristiti u daljnjem radu. Uz učenje programiranja kroz stvaranje vlastite igre, programi koje će djeca napraviti će se natjecati u vitualnim arenama kroz seriju sve težih okršaja!


Radionica: RAŠPAONICA
Predavač: Katica Mikulaj Ovčarić i Kristijan Ovčarić
Termini radionice: 28. 6. i 29. 6. 2021.
Mjesto održavanja: Vrtić Vjeverica i vrtić Cvrčak
Dobna skupina: 6. i 7. godinaOpis radionice:

Radionica “Rašpaonica” namijenjena je najmlađim članovima našeg društva, našim vrtićarcima. Cilj je ove radionice da djeca kroz zabavu i igru razvijaju kreativnosti i finu motoriku izrađujući novi proizvod odnosno drvenu igračku. Djeca će naučiti pravilno obrađivati materijal, sastavljati dijelove u cjelinu te prema vlastitim idejama doraditi igračku.
Napomena: Radionice će se odvijati u vrtićima za vrtićku djecu.

 

 

 

 

 

 

Radionica: Moja prva web stranica
Predavač: Igor Matoša
Termini radionice:

 • 27.7. 18:30 – 20:45
 • 28.7. 18:30 – 20:45
 • 3.8. 18:30 – 20:45
 • 4.8. 18:30 – 20:45

Mjesto održavanja: Zgrada TICM 1
Dobna skupina: 5.-8. razred OŠ, 1. – 4. razred SŠ

Opis radionice:

Svakodnevno posjećujemo web stranice, ali da li znate kako nastaju te stranice? Da li bi htjeli izraditi svoju vlastitu web stranicu? A ne znate kako napraviti? Ovo je radionica baš za vas. Na ovoj radionici polaznici će kroz predavanja, vježbe i praktični dio naučiti kako započeti s izradom stranica, upoznati se s glavnim dijelovima stranice, također će se upoznati s programskim jezicima koji se koriste kod izrade web stranice kao što su HTML, jezik za oblikovanje stranice CSS te Javascript jezik koji nam omogućava da napravimo dinamiku stranice. Kroz ovaj tečaj ćemo učiti kako se programiraju stranice, bez korištenja nekog CMS sustava, već kako se programiraju stranice od samog početka, iz čega nakon toga nastaju i CMS sustavi itd.  Polaznici će nakon predavanja imati znanje da “isprogramiraju” svoju prvu web stranicu.

 

 

 

 

 


Prijave na radionice vrše se na poveznici.

Podijeli: