Grad Čakovec postao je pametniji uz HRcity mobilnu aplikaciju. Osam različitih modula ove aplikacije građanima može olakšati svakodnevne životne situacije.

Korisnicima će se putem aplikacije omogućiti brža i jednostavnija komunikacija s vrtićima. Uz to će se omogućiti slanje zahtjeva za redovnu terapiju lijekova kod liječnika. Kroz aplikaciju će se moći komunicirati i s raznim službama u lokalnoj upravi te će biti omogućeno i praćenje kvalitete zraka u općini, odnosno gradu i njegovoj okolici. Putem aplikacije moguća je i prijava različitih situacija ili problema na ulicama grada na način da se fotografira određena situacija te prijavljuje komunalnim redarima koji u predviđenom roku tada rješavaju prijavljeno. Ova funkcionalnost već je dostupna putem aplikacije E-redar koja je bila u testnoj upotrebi dvije godine u Čakovcu, a reakcije korisnika su bile vrlo pozitivne. E-redar sad je integriran u HRcity aplikaciju. Uz navedene, bit će ponuđene i mnoge druge funkcije koje ćete moći otkrivati korištenjem aplikacije. Aplikacija je kreirana za sve generacije građana, što osigurava lakoću korištenja i na taj način će postati jedinstveni kanal komunikacije građana i javnih službi. Važno je napomenuti da je trenutno dostupna za android korisnike.

Ova mobilna aplikacija nastala je pod vodstvom dr.sc. Brune Trstenjaka koji iza sebe ima niz provedenih projekata pokrenutih s ciljem podizanja digitalne osviještenosti građana. Ubrzani način života i potreba za pojednostavljenjem određenih ponavljajućih radnji potaknuli su pokretanje novog projekta HRcity, a pandemija koronavirusa dodatno je ukazala na potrebu za što većom digitalizacijom.

Bruno Trstenjak

“Mnogi me pitaju kako sam došao na ideju za razvojem ove aplikacije, ali zapravo odgovor je vrlo jednostavan. Cijeli svoj život radim s ljudima i kroz razgovor s njima puno sam puta osjetio nezadovoljstvo ili nedostatak vremena koje troše na rješavanje raznih obaveza u gradu. Slušajući te iste ljude oko sebe, počeo sam promišljati o kreiranju rješenja za njihove svakodnevne probleme. Rezultat toga je mobilna aplikacija HRcity koju možete skinuti na svoje android telefone” ističe Bruno Trstenjak.

Dio tima za razvoj aplikacije je i Vlatka Zamuda, vlasnica Ponder Concepta, obrta koji je već godinu dana inkubiran u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. Vlatka je zajedno sa suradnicom Elom Trstenjak, bila zadužena za marketinške aktivnosti vezane uz razvoj i plasiranje aplikacije na tržište.

„Zadovoljstvo je stvarati u ovakvom timu gdje sam imala otvorene ruke za sve kreativne ideje. Svakako  izazov je kreirati content za IT industriju, no sigurna sam da će se sve ono što spremamo i što će tek izaći van, svidjeti svim korisnicima. Moderno, personalizirano i razumljivo. S tim smo se vodili u stvaranju“ rekla je Vlatka Zamuda.

Bruno Trstenjak, Ela Trstenjak i Vlatka Zamuda

Općine Mala Subotica, Nedelišće, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec potpisale su sporazume za primjenu sustava HRcity, čime postaju prve sredine u Međimurju koje su započele ovaj vid digitalizacije. Zajedno s gradom Čakovcem, uvođenjem HRcity sustava lokalna uprava, općine i njezine institucije povezat će se u jednu zajedničku cjelinu, a digitalizacijom ovih prvih pet općina ide se prema cilju da cijelo Međimurje u kratkom razdoblju postane pametnija regija i da se još jednom istakne kao predvodnik u razvoju Hrvatske.

Podijeli: