Amuse 2015 je međunarodna konferencija o dizajnu digitalnih proizvoda i razvoju korisničkih sučelja, koja je po prvi put održana u Budimpešti između 28. i 30. listopada 2015. godine u prostorima Millenàris Parka, modernog kompleksa multimedijalnih dvorana na prostoru bivše industrijske zone. Prema informacijama organizatora, na trodnevnom događanju okupilo se oko 1000 sudionika iz 31 zemlje svijeta.

Bogat program konferencije sastojao se od cjelodnevnih radionica i inspirativnih predavanja stručnjaka, koji su sudionicima nesebično prenijeli vlastita iskustva rada na projektima razvoja digitalnih proizvoda i usluga te analize i unapređenja korisničkih sučelja.

Amuse 2015 je okupio predavače iz nekih od najvećih tehnoloških poduzeća poput Billa Selmana iz Mozille,  Anne Bloom iz Facebooka, Rite Parada i Cennydda Bowlesa iz Twittera, Davida Darmanina iz Hotjara, Tobiasa Hauga iz SAP-a i mnoge druge.

Moderator konferencije Tom Illemensee, Prezi

Predavači su prezentirali zanimljive informacije o dizajnu modernih digitalnih proizvoda, prikupljene kroz analizu korisničkih sučelja, čija je kvaliteta izvedbe često presudna u uspješnosti proizvoda i njegovom prihvaćanju od strane korisnika. Kroz niz praktičnih primjera, sudionici su mogli saznati o fazama planiranja, implementacije i testiranja dizajna korištenjem minimun viable product metodologije te procesu izrade prvog funkcionalnog prototipa proizvoda. Pojam user-centered dizajn često se spominje u kontekstu pristupa izrade digitalnog proizvoda prilagođenog pojedinačnom korisniku i njegovim potrebama te je naglašena važnost njegove primjene ne samo u razvoju proizvoda već i u razradi poslovne strategije poduzeća. Tema „kvalitetnog i relevantnog sadržaja kao ključa uspjeha“ prožimala se kroz većinu prezentacija, vrlo često u kontekstu usklađivanja sadržaja i dizajna u jasnu i razumljivu cjelinu prilagodljivu korisnicima.

Zanimljiva su bila izlaganja u kojima se na temelju rezultata analiza korištenja digitalnih proizvoda pokušalo predvidjeti u kojem će se smjeru dizajn razvijati u budućnosti i kako će korisnici utjecati na trendove te samim time neposredno biti kreatori novih inovativnih rješenja.

Jedan od važnih zaključaka konferencije bio je da je korisničko iskustvo rezultat istraživanja, razvoja i rada u kojem ne sudjeluju samo dizajneri već cjelokupni tim ili organizacija.

U sklopu projekta internacionalizacije poslovanja, sufinanciranog od strane Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, djelatnicima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i predstavnicima tri poduzeća iz Međimurja (Multimedia, Infenso i Axiom), omogućeno je sudjelovanje na Amuse 2015. Osim slušanja izuzetno zanimljivih i korisnih predavanja i sudjelovanja na interaktivnim radionicama, konferencija je bila odlična prilika za umrežavanje s potencijalnim stranim partnerima.

Podijeli: