Starlink – je projekt jedne od kompanija Elona Muska SpaceX, kojem je cilj izgraditi konstelaciju satelita u niskoj orbiti (550km) kako bi se omogućio globalni pristup brzom internetu, u bilo kojem dijelu planeta.

Mnogi su prošle godine primijetili svjetleće „vlakiće“ na zvjezdanom nebu, a upravo oni su Starlink sateliti u trenutku lansiranja i razmještaja u svoje konačne orbite. Trenutno ova mreža satelita broji njih 1800, ali ubrzano raste pa se planira izgraditi mrežu čak do 40000 satelita.

„Vlakić“ Starlink satelita nakon lansiranja.

Usluga brzog interneta putem Starlinka je dostupna svima u Hrvatskoj koji su se za nju predbilježili u ranoj fazi, dok će komercijalna usluga za sve započeti sljedeće godine. Za Hrvatske prilike usluga nije jeftina niti je konkurentna domaćim teleoperaterima. Cijena usluge iznosi 799 kuna mjesečno uz trenutne brzine oko 100 Mbps, dok je cilj kod veće izgrađenosti mreže doseći i 10Gbps. Isplativa je kao backup veza pristupa internetu gospodarskim subjektima.

Koristi ove vrste interneta posebno dolaze do izražaja u ruralnim područjima bez zemaljske infrastrukture ili na udaljenim otocima. Također, prema nedavnom Muskovom tweetu, u budućnosti će biti vrlo korisna objektima u pokretu kao što su brodovi ili zrakoplovi.

Mreža Starlink Satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

Prvi testni korisnik Starlinka u Čakovcu, a vjerojatno i u cijelom Međimurju, je Aleksandar Novak, vlasnik obrta Cryptomeria koji posluje u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. O Starlinku je između ostalog rekao: „Zanimljivost ove tehnologije je instalacija. Naime, „tanjur“ automatski zauzima položaj i pronalazi satelite u orbiti, dok se u slučaju snježnih padalina na „tanjuru“, uključuju grijači koji otapaju snijeg. Ukratko, kod instalacije, sve što je potrebno je omogućiti pogled prema nebu, bez prepreka. Za sada jedina uočena negativna posljedica Starlink mreže je utjecaj koji ima na promatranje noćnog neba i astrofotografiju kojem sateliti zbog svoje svjetline, na žalost smetaju.“.

Korištenje Starlinka Aleksandar je demonstrirao u društvu još jednog zaljubljenika u tehnologije koje dolaze iz ‘laboratorija’ Elona Muska – Ivanom Hegedom, developerom iz poduzeća Konekta tehnologije koje isto posluje u TICM-u. Ivan je ponosni vlasnik Tesle 3, automobila na električni pogon kojeg se sve češće može vidjeti na međimurskim cestama.

Ivan Heged s Teslom 3 i Aleksandar Novak sa Starlink antenom ispred zgrade TICM 3.

Podijeli: