Astronomsko društvo VEGA poziva sve zainteresirane na:

Predavanje dr.sc. Lovre Palaverse

MISIJA GAIA – 10 GODINA U SVEMIRU

Događaj će se održati u subotu, 24. veljače s početkom u 18:30 sati,
multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje,
na adresi Bana Josipa Jelačića 22/B Čakovec.


Prošlo je 10 godina od lansiranja svemirske letjelice Gaia. Misija je ostvarila i nadmašila predviđene znanstvene i tehničke ciljeve, postavši najpreciznijim i najbogatijim izvorom astrometrijskih podataka zahvaljujući kojima je izrađen i najbolji model naše Galaksije. No, Gaia nije fokusirana isključivo na astrometriju i Mliječni put, te također prikuplja i vremenski razlučene podatke o sjaju opažanih objekata i spektre visoke i niske rezolucije za sve objekte koje uređaji na letjelici mogu detektirati.

Zahvaljujući Gaia Arhivi, otvorenoj bazi podataka koja je dostupna svima bez ograničenja, mjerenja pomoću navedenih instrumenata su dostupna za gotovo dvije milijarde objekata. Znanstvena vrijednost objavljenih podataka se očituje i u više od 10,000 znanstvenih članaka koji koriste i citiraju rezultate misije u raznim granama astronomije: od galaktičke astronomije, fizike zvijezda, egzoplaneta, Sunčevog sustava, kvazara, teorije relativnosti i fundamentalne fizike.

Pridružite se predavanju i saznajte više o impresivnoj tehnologiji koja je omogućila ovu misiju i znanstvenim otkrićima koja su unaprijedila naše razumijevanje svemira.

Podijeli: