Graditeljska škola Čakovec bila je od 2. do 8. siječnja, mjesto odvijanja 28. zimske škole informatike. Dugogodišnji je to program Hrvatskog saveza informatičara, krovne organizacije koja okuplja društva informatičke i računarske djelatnosti, a koji je drugi put održan u Čakovcu u suorganizaciji udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), čiji članovi i natjecatelji  bilježe izvanredne rezultate na brojnim renomiranim informatičkim natjecanjima.

Svečano otvorenje Zimske škole informatike upriličeno je u holu sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec u utorak, 3. siječnja. Nakon uvodnih riječi predsjednika udruge Mladi informatički stručnjaci Dejana Drabića i tajnika Hrvatskog saveza informatičara Krešimira Malnara, mladim informatičarima riječi podrške uputili su i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju Fakulteta organizacije i informatike Igor Balaban, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, dok se učenicima u ime Hrvatske udruge poslodavaca i HUP-ICT-a obratio i Tomislav Bronzin. Svečanosti su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, ravnatelj Razvojno-edukativnog centra za metalsku industriju-Metalska jezgra Čakovec Mario Šercer, kao i ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova s područja Međimurske županije.

Svečano otvorenje Zimske škole informatike.

Vještine i kompetencije za izazove budućnosti

Jedan od najvažnijih informatičkih događaja u Hrvatskoj okupio je najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, bivše osvajače olimpijske medalje i vrhunske IT stručnjake. U cilju produbljivanja postojećih znanja i pripreme za nadolazeća informatička natjecanja, četrdesetak naprednih mladih informatičara osnovnoškolske i srednjoškolske dobi imalo je priliku sudjelovati na brojnim radionicama i predavanjima s fokusom na područje algoritama i programskih jezika. Kako bi omogućile što većem broju djece i mladih da sudjeluju u prijenosu znanja i vještina i uče od iskusnih natjecatelja i vrsnih IT stručnjaka, a nastavnicima olakšale uvođenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavu, udruge MIS i MIK su – uz redovni program Zimske škole informatike – organizirale i dodatne radionice za zainteresirane učenike i nastavnike.

Prema broju osvojenih nagrada naših učenika jedna smo od najboljih IT regija u državi. Imamo odličan Centar izvrsnosti i stručnjake koji se bave mladim informatičarima. Imamo doista izvanrednu priliku pružiti djeci i mladima vještine i kompetencije neophodne za izazove budućnosti u kojoj će STEM područje biti od ključne važnosti, a na nama je da ih pripremimo najbolje što znamo i umijemo. Zimska škola informatike još je jedna prilika da to učinimo. Kako bi što više djece i mladih imalo benefite od ovog događaja, paralelno uz program HSIN-a organizirali smo i dodatne besplatne radionice programiranja, 3D modeliranja i ispisa, matematike, izrade mobilnih aplikacija i razvoja računalnih igara na kojima je sudjelovalo četrdesetak polaznika, komentirao je Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci te ujedno voditelj Centa izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centa izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Program je službeno zaključen u subotu, 7. siječnja. Tom prilikom dodijeljena su priznanja, pohvale i nagrade najboljim mladim informatičarima, kao i zahvalnice tvrtkama koje su prepoznale značaj ovog izuzetnog događaja i svojim doprinosom omogućile njegovu provedbu.

Podijeli: