Popunjena multimedijalna dvorana Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) dokaz je velikog interesa koji vlada za mjerama za pomoć i podršku poduzetnicima koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.  Informativnu radionicu održanu 6. listopada 2020. zajednički su organizirali HZZ i TICM ne bi li zainteresiranima približili redovne i takozvane „korona mjere“ i dali im odgovore na sva pitanja oko njihovog korištenja.

Na samom početku sudionicima informativne radionice uvodno su se obratili g. Ivan Plačko, direktor TICM-a i g. Nikola Hren, predstojnik Područnog ureda Čakovec HZZ-a, dok pregled radnog dijela dajemo u nastavku.

Gđa Tihana Matoš, viša stručna savjetnica za zapošljavanje predstavila je potporu za zapošljavanje, potporu za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo, potporu za usavršavanje i obrazovanje, te mjeru stalni sezonac. Gđa Matoš detaljno je predstavila sve mjere zajedno s uvjetima, ciljanim skupinama kojima su mjere namijenjene te dostupnim visinama potpore.

Gđa Tihana Matoš predstavlja mjere HZZ-a za zapošljavanje

Zatim je uslijedilo izlaganje rukovoditeljice Odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja, gđe Ivančice Božić, koja je predstavila mjere za pomoć i podršku poduzetnicima pogođenima pandemijom koronavirusa – tzv. „korona mjere“. Predstavljene su mjere skraćivanja radnog vremena, potpore za mikropoduzetnike za rujan-prosinac 2020. (namijenjena svim mikropoduzetnicima) te potpore rujan-prosinac 2020. s obzirom na djelatnosti (namijenjena određenim djelatnostima). Navedene potpore za očuvanje radnih mjesta očekivano su izazvale najveći interes prisutnih koji su s velikim zanimanjem pratili izlaganje.

U nastavku donosimo neke zanimljive podatke o „korona mjerama“:

  • sve prijave za navedene mjere odvijaju se isključivo putem HZZ aplikacije, za razliku od uobičajenih mjera za koje poduzetnici zahtjeve podnose osobno
  • djelatnici HZZ-a dužni su obraditi zahtjeve u roku od 10 dana
  • istovremeno se ne može koristiti više mjera HZZ-a – ukoliko je osoba već korisnik određene mjere, mora ju zamrznuti tijekom korištenja neke od „korona mjera“
  • mjere HZZ-a koje se koriste u slučaju ograničenja rada neke djelatnosti, ne odnose se na slučajeve kada su zaposlenici u samoizolaciji.

Gđa Ivančica Božić predstavlja mjere za očuvanje radnih mjesta

Na kraju radionice, viša stručna savjetnica za zapošljavanje, gđa Nevenka Belak, predstavila je mjere usmjerene na samozapošljavanje, uvjete za dobivanje potpore kao i strukturu i način ispune prijavne dokumentacije. Svim zainteresiranima pružena je i mogućnost individualnog savjetovanja na kraju informativne radionice.

Gđa Nevenka Belak predstavlja mjere za samozapošljavanje

Za više informacija o spomenutim mjerama možete posjetiti web stranicu www.mjera.orm.hzz.hr.


Informatina radionica je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih ornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podijeli: