U prizemlju zgrade Međimurske županije danas je službeno otvoren novouređeni Europe Direct Informacijski centar Čakovec, jedan od deset centara u Hrvatskoj koji predstavljaju novu generaciju Europe Direct informacijskih centara diljem Europske unije čijom mrežom upravlja Europska komisija.

Lea Senčar, Josip Grivec i Darko Radanović

Svečanost otvorenja započela je „Odom radosti“, himnom Europske unije koju su izveli učenici članovi puhačkog kvinteta Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Već 7 godina sve važnije europske teme iz Bruxellesa i Zagreba dostupnije su građanima Međimurske županije zahvaljujući Europe Direct centru Čakovec koji je otvoren još 2014. godine u prostorijama bivšeg Časničkog doma u Čakovcu, odnosno današnjeg dječjeg odjela Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec.

Puhački kvintet gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

Europe Direct Čakovec član je mreže Europe Direct centara u Hrvatskoj, koja je dio europske mreže informacijskih centara kojima se nastoji Europsku uniju približiti građanima na lokalnoj razini i potaknuti ih da se uključe u aktivnosti i rasprave o budućnosti Europske unije. „Europe Direct Čakovec uspješno vodi i koordinira Međimurska županija već osmu godinu zaredom te smo jedini takav centar u Hrvatskoj pod upravljanjem jedne županije. Usko surađujemo sa svim upravnim odjelima, tijelima, institucijama i agencijama na području Međimurja i šire, kao što su Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA, Menea, TICM, Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao i s gradovima i općinama u Međimurju. Građani nam se obraćaju s pitanjima o politikama, programima i prioritetima EU-e. Odradili smo brojne aktivnosti informiranja i pružanja usluga građanima putem web stranice, društvenih mreža te organizacijom i sudjelovanjem u EU događanjima, a najponosniji smo na uspješnu suradnju s osnovnim i srednjim školama i mladima.“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije i voditelj Centra Darko Radanović.

Od danas se i službeno Europe Direct Čakovec nalazi u prizemlju zgrade Međimurske županije, a djelatnicima centra građani se mogu obratiti na Internet stranici, na društvenim mrežama, poslati e-mail, nazvati na telefon ili jednostavno posjetiti. U centru se mogu preuzeti informativni materijali ili razgovarati s djelatnicima, a cilj je učiniti informacije o Europskoj uniji lako dostupnim građanima.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev

Voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev kazao je kako u Europi već djeluje 420 Europe Direct centara. „Europska komisija smatra kako je veoma važno djelovanje na lokalnoj razini, a kako bi se mogla ostvariti kvalitetna suradnja, važno je imati pouzdanog partnera, što Međimurska županija zaista jest. Potvrđuju to brojne europske nagrade, prekogranične suradnje, ali i posljednja titula koju Međimurska županija nosi, a to je titula najuspješnije županije u povlačenju sredstava iz Europske unije. Kao mala županija koja je vrlo proaktivna, odlično koristite članstvo te vlastitim primjerom pokazujete važnost i vrijednosti Europske unije.“

Zadovoljstvo što je Međimurska županija jedna od samo deset lokacija odabranih od strane Europske komisije za sjedište Europe Direct informacijskih sredstava izrazio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec. Naglasio je izuzetne mogućnosti koje pruža suradnja s Europskom unijom, a koje je Međimurje prepoznalo još i prije no što je Hrvatska postala njena članica te je među prvima provodilo prekogranične projekte i pokrenulo prve korake u suradnji s Europskom unijom. Zahvaljujući europskim sredstvima realizirani su brojni projekti na području obrazovanja, znanosti i zdravstva, a nedavno je jedan takav projekt, projekt  Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju „Metalska jezgra“ uvršten među najuspješnije EU projekte u Hrvatskoj u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama. Otvaranje centa pozdravila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini: „Nadam se da će i Grad Čakovec krenuti dobrim stopama Međimurske županije koja je odlično iskoristila prilike Europske unije. Čeka nas novo financijsko razdoblje u kojem nam se nude brojne mogućnosti, a drago mi je što imamo i centar u kojem građani Međimurja mogu riješiti svoje nedoumice vezane uz pitanja oko EU te vjerujem da će oni to prepoznati i iskoristiti.“

Gradonačelnica grada Čakovca, Ljerka Cividini

Nova generacija Europe Direct informacijskih centara diljem EU-a djeluje u Hrvatskoj putem deset takvih centara (Rijeka, Čakovec, Koprivnica, Osijek, Slavonski Brod, Karlovac, Zadar, Šibenik, Split, Opuzen) kao važna poveznica između institucija EU-a i građana. Pružajući pravodobne i objektivne informacije o europskim pitanjima, te nastojeći uključiti građane i u rasprave o trenutačnom stanju Europske unije i njezinoj budućnosti centri će pridonijeti europskoj javnoj sferi i podići svijest o EU-u i njegovim prioritetima, mogućnostima i izazovima.

Podijeli: