Međimurska županija nastavlja sa strateškim razvojem područja poslovne zone Poslovni park Međimurje  na kojem će se narednih godina izgraditi i razviti suvremeni proizvodni pogoni i servisni centri za automobilsku industriju, e-mobilnost i visoku tehnologiju.

Nakon revitalizacije objekata na prostoru bivše vojarne u kojima djeluju Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra, Međimursko veleučilište u Čakovcu, potporne i razvojne agencije, cilj je razviti poduzetničku zonu Poslovnog parka Međimurje, stoga je Međimurska županija na prodaju stavila preostala zemljišta. Temeljem javnog natječaja, pet zemljišta kupila su tri poduzeća koja već djeluju na području Međimurja i svojim poslovanjem pridonose pozitivnim gospodarskim pokazateljima koje Međimurska županija bilježi. Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovore o kupoprodaji zemljišta s tvrtkama LTH Alucast d.o.o., Autokuća Gašparić d.o.o. i Framos technologies d.o.o. – zahvaljujući kojima će se u narednom razdoblju poduzetnička zona u tom dijelu Čakovca  okrenuti visokim tehnologijama.

LTH  Alucast d.o.o. otkupio dodatne građevinske parcele za nove razvojne investicijske planove – u tijeku je proširenje dodatnih proizvodnih pogona

Tvrtka LTH Alucast d.o.o. 2017. godine otvorila je pogon na području Poslovnog parka Međimurje, a uskoro će krenuti s izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta. Jedna su od najmodernijih proizvodnih lokacija u grupi LTH Castings iz Slovenije, stabilne i renomirane grupacije s prosječnim godišnjim prihodima višim od 300 milijuna eura i preko 70 godina tradicije. Pripadaju među najmodernije, visokotehnološke tlačne ljevaonice aluminija u Europi, a razvojni su partneri najuglednijim svjetskim proizvođačima automobila poput Mercedesa, BMW-a, Audi-a, Volkswagena i mnogih drugih dionika iz automobilske industrije.

Zbog planiranog stabilnog rasta i daljnjeg razvoja poslovanja u Čakovcu završavaju prvu faza proširenja dodatnih 3.300 m² proizvodnog pogona. LTH Alucast trenutno čini više od 270 djelatnika i kontinuirano zapošljavaju nove kadrove, a plan je do kraja 2022. godine – s već ugovorenim projektima – zaposliti dodatnih novih 50-ak djelatnika.

Direktori LTH Alucast d.o.o. Tomislav Tot i Tadej Muhič, koji su potpisali ugovor sa županom Posavcem, naglasili su da s realizacijom izgradnje novih proizvodnih kapaciteta kreću vrlo brzo te se planira dodatno proširenje postojećih proizvodnih hala.

 Moderan Poslovno-servisni centar za viličare, teretna i osobna vozila

Autokuća Gašparić u Poslovnom parku Međimurje planira izgradnju i otvorenje Poslovno-servisnog centra za viličare, teretna i osobna vozila ukupne površine do 3000 m2. Djeluju od 1990. godine i fokusirani su na logistiku i transport, a osim toga što su ekskluzivni zastupnici i distributeri Still viličara, imaju i najveći tržišni udio električnih viličara u Hrvatskoj te se ovom investicijom žele više usmjeriti u e-mobility. Direktor Alen Gašparić prilikom potpisivanja ugovora istaknuo je da im je s obzirom na sve veći broj kupaca potrebna veća servisna radionica i povećanje skladišnih kapaciteta: „Naravno, potreban nam je i veći broj servisera kako bi se naši planovi razvijali u skladu sa strategijom poslovanja, stoga planiramo otvaranje novih radnih mjesta“.

Vodeće visokotehnološko poduzeće Framos Technologies d.o.o. izgradit će samoodrživi kampus koji će biti hub inženjera

Jedno od vodećih hrvatskih visokotehnoloških poduzeća, Framos Technologies d.o.o., izgradit će suvremeni kampus koji će objediniti znanje inženjera, proizvodnju, razvoj i istraživanja. Framos Technologies započeo je svoj rad kao domaće poduzeće Smartek Vision 2001. godine koje je ušlo u inkubator Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje s 5 zaposlenih, a uskoro im je kadar narastao na 15 zaposlenih. 2019. godine ih prepoznaje njemački Framos, a danas zapošljavaju više od 80 visokokvalificiranih zaposlenika te su uz sjedište u Čakovcu otvorili i izdvojeni ured u Zagrebu s fokusom na R&D i proizvodnju razvijenih produkata unutar Framos-a globalno. Razvijaju visokotehnološke proizvode u području računalnog vida te se bave distribucijom i primjenom u gotovo svim porama okoline, od industrije, medicine, znanosti, potrošačke industrije, umjetne inteligencije, digitalizacije, sportske aktivnosti i sigurnosti. Bave se razvojem hardvera i softvera za renomirane svjetske naručitelje i kontinuirano zapošljavaju nove djelatnike u svim odjelima s naglaskom na inženjere.

Trenutna infrastruktura u našem vlasništvu ograničava nam rast i ne zadovoljava naše potrebe, a ovu lokaciju odabrali smo zbog blizine Centra znanja Međimurske županije i odličnih potencijala koji se stvaraju na tom području.“, kazao je direktor Damir Dolar pojasnivši da će u prvoj fazi projekta izgraditi prostor površine do 2500 m2 koji će zadovoljiti trenutačne potrebe za proširenjem, a u drugoj fazi izgradit će suvremeni kampus, samoodrživi objekt izgrađen prema najvišim standardima zelene gradnje i moderne tehnologije, jedan od rijetkih takve vrste u Hrvatskoj. Uspostavili su i odličnu suradnju s Metalskom jezgrom, prvim znanstveno-istraživačkim centrom u Međimurju, kroz koji su se simbolično vratili u Centar znanja MŽ.

U ukupno 15 000 m2 novih prostora koji će se izgraditi zahvaljujući spomenutim investicijama, otvorit će se 200-tinjak novih radnih mjesta u automobilskoj industriji, e-mobilnosti i visokim tehnologijama.

Podijeli: