U srijedu, 30. ožujka 2022. godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv u vrijednosti od 100 milijuna kuna za neposredno sufinanciranje projekata korištenja obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju.

Poziv je namijenjen za jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatne iznajmljivači, kao i samostalne djelatnosti i ostali pravni subjekti (izuzev udruga). Na poziv će se po prvi puta moći javiti upravitelji višestambenih zgrada, te vjerske zajednice.

Mogućnost sufinanciranja je 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji na kojoj se provodi projekt, a sredstva se mogu dobiti za:

  • dizalice topline,
  • sunčane toplinske kolektore,
  • kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove,
  • integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24. rujna 2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. Uz to, sufinancirat će se i stručni nadzor s do 40% opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji. Pojedina prijava može podrazumijevati ugradnju različitih sustava obnovljivih izvora energije na više lokacija.

Prijave će se moći poslati od 12. travnja 2022. od 9 sati dostavom obvezne dokumentacije na prijenosnom uređaju za pohranu podataka (npr. USB) putem pošte ili osobnom dostavom putem prijamnog ureda Fonda, na adresu: Radnička cesta 80, 10000 Zagreb.

Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava.

Sličan poziv za bespovratna sredstva za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama za građane će biti objavljen najesen.

PRIJAVNA DOKUMENTACIJA 

Podijeli: