U današnjem poslovnom svijetu okrenutom tehnološkom napretku i inovacijama, kreativno razmišljanje poprima sve važniju ulogu. Upravo zbog potreba poduzeća da među svojim zaposlenicima potaknu divergentno razmišljanje i inovativne ideje, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) u suradnji sa Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci (STEP RI), organizirao je besplatni seminar pod nazivom „Design thinking – sve što trebate znati“, koji je održan u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine. Seminar je vodio g. Neven Tamarut, mag. oec, direktor za razvoj poslovanja u znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci (STEP RI).

Sudionici seminara

Design Thinking je metodologija traženja rješenja za utvrđeni problem poticanjem kreativnog promišljanja i vizualnog izražavanja, stavljajući fokus na korisnika i njegove stvarne potrebe. Provodi se timski, te omogućava rad na rješenju smanjujući troškove istraživanja i razvoja te stvarajući pritom cjenovne dostupne prototipove radi prikupljanja povratnih informacija od korisnika.


U uvodnom dijelu seminara predavač, g. Tamarut, prezentirao je okupljenim sudionicima smisao metodologije te njenu široku primjenjivost na različite tipove poduzeća. Sadržaj seminara pratio je pet faza procesa u sklopu kojih se uče različiti alati čija je svrha potaknuti poduzetnike na drugačiji, kreativni način razmišljanja.

Predavač g. Neven Tamarut objašnjava sudionicima proces Design Thinkinga.

Kroz prvu fazu tzv. empatizacije, sudionici seminara bili su podijeljeni u tri tematske grupe. Proces empatije pomaže poduzetnicima razumjeti problem iz perspektive krajnjeg korisnika. Unutar grupa, sudionici su se pokušali uživjeti u ulogu krajnjeg korisnika kako bi se lakše poistovjetili s njegovim problemima, željama i potrebama. Mapa empatije, kao i dobro strukturirana pitanja ciljanim skupinama, pomogli su sudionicima da, na temelju prikupljenih informacija, interpretiraju i definiraju glavni izazov, odnosno problem koji će rješavati kroz ostatak procesa.

Empatizacija je prva faza procesa Design Thinkinga.

U fazi ideacije, sudionici su aktivno koristili grupne tehnike generiranja ideja za rješenje prethodno definiranog problema ciljanog korisnika, nakon kojih su se ideje kategorizirale te su se uz pomoć platna ponude vrijednosti odabrala rješenja koja su u potpunosti prilagodljiva korisniku.

Praktični dio edukacije bio je vrlo konstruktivan.

Sljedeća faza bila je prototipiranje, odnosno vizualizacija rješenja izradom opipljivog prototipa. Poanta ovog koraka je naučiti što je točno potrebno mijenjati kod prototipa, te s čime su krajnji korisnici zadovoljni. Zadnji korak, testiranje, odrađen je prezentacijom rješenja te prikupljanjem povratnih informacija od potencijalnih korisnika (sudionika seminara).

Prezentacija prototipa kojega su sudionici izradili.


Izjava predavača:

„Međimurski poduzetnici još jednom su pokazali kako su otvoreni za kreativne metode promišljanja i unapređenja svoje ponude te su bili izuzetni sudionici seminara. Rad u timovima, osobito s osobama koje ste tek upoznali, nije lak, no sudionici su uspješno proveli metodologiju do kraja te osmislili tri inovativna prototipa rješenja, s mogućnošću stvarne primjene. Iznimno smo zadovoljni rezultatima, te se nadamo da će metoda koju su polaznici usvojili zaista pomoći njima i njihovim poduzećima u unapređenju poslovanja kroz inovativna rješenja.“

Neven Tamarut, mag. oec


Tehnološko-inovacijski centar Međimurje nastavlja s organizacijom edukacija iz različitih područja prvenstveno zbog izrazitog interesa iskazanog od strane poduzetnika te uočene potrebe za specifičnim znanjima.

S ciljem pravovremenog informiranja o nadolazećim aktivnostima TICM-a, prijavite se na našu mailing listu te redovite pratite našu internetsku stranicu i Facebook profil.


Aktivnost je dio projekta TICM PPI 4.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: