Program Konkurentnost turističkog gospodarstva, Zelena i digitalna tranzicija poduzetnika u turizmu namijenjen je subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) registriranima za ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti. Njima će se dodjeljivati bespovratna sredstva male vrijednosti za podizanje konkurentnosti kroz zelenu i digitalnu tranziciju.

Za provedbu Programa planirana su sredstva u proračunu Ministarstva turizma i sporta za 2023. godinu u ukupnom iznosu 2.654.455,00 eura. Sredstva će se dodjeljivati kroz tri mjere.

Prihvatljivi korisnici sredstava u okviru mjere za restorane su subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) koji imaju registriranu glavnu djelatnost po NKD-u 56,1 – Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane. Ukupan raspoloživ iznos za ovu mjeru je 1.654.455 eura, najniži iznos potpore koji se može dodijeliti iznosi 6.000,00 eura, a najviši iznos 25.000 eura. Korisnicima su dozvoljena ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, ulaganje u digitalizaciju i unapređenje radnih procesa.

Unutar mjere B koja je namijenjena agencijama koje su subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), koji imaju registriranu Glavnu djelatnost po NKD-u: 79,1 Djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora), dostupno je 400.000 eura, najniži iznos koji se može dodijeliti je 4000 eura, a najviši 8000 eura.

Mjera C prihvatljiva je za subjekte malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) koji imaju registriranu djelatnost prema NKD-u: 50.10 Pomorski i obalni prijevoz putnika. Ukupan iznos za tu mjeru je 600.000 eura, najmanji iznos koji se može tražiti je 6000 eura, a najviši 20.000 eura. 

Program uz glavni cilj, koji je zelena i digitalna tranzicija poduzetnika u cijelom lancu vrijednosti turizma i ugostiteljstva, treba doprinijeti:

  • razvoju održivih turističkih proizvoda
  • poboljšanju procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš
  • razvoju inovativnih turističkih proizvoda i usluga
  • kružnom gospodarstvu
  • povećanju energetske učinkovitosti.

Javni poziv otvoren je od 5. travnja do zaključno 5. svibnja 2023. do 16.00 sati. Ministarstvo turizma i sporta je 4. svibnja produžilo rok za prijave na na Javni poziv Konkurentnost turističkog gospodarstva do 10. svibnja 2023. godine do 16 sati.

Više o Pozivu i uvjetima prijave dostupno je ovdje.

Podijeli: