ODRŽANE SKUPŠTINE PARTNERSKIH UDRUGA MIK i MIS

U subotu, 24. veljače, udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK), s početkom u 18 sati, te Mladi informatičari Strahoninca (MIS), s početkom u 19 sati, održale su u prostoru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) godišnje skupštine. Udruge MIS i MIK bliski su partneri TICM-a i najveći dio svojih aktivnosti provode upravo u našim prostorima. Svojim radom mnogo doprinose stvaranju budućih informatičkih stručnjaka i daljnjem razvoju informatičkog sektora u Međimurju te će ih TICM i dalje snažno podržavati, a vrijedi spomenuti da je dvoje naših zaposlenika vrlo aktivno i u radu ovih udruga.  


Dosadašnji predsjednik MIK-a, Miljenko Blažeka, prof., pozdravio je sve članove i uzvanike te, nakon izglasavanja dnevnog reda, otvorio izbornu skupštinu udruge. Osvrnuo se na rad tijekom protekle godine te uspjehe mlađih članova udruge na najprestižnijim programerskim natjecanjima. Istaknut je izniman uspjeh Martina Josipa Kocijana, koji je u protekloj godini osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju iz informatike te prvo mjesto u državi na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike. Ostvario je plasman na Hrvatsku informatičku olimpijadu kao učenik 1. razreda srednje škole i tako, u konkurenciji sa svim ostalim srednjoškolcima, osvojio plasman na dodatne pripreme. U finalnom natjecanju osvojio je izvanredno 7. mjesto. Ujedno, MIK je za proteklu godinu, od Hrvatskog saveza informatičara (HSIN), primio priznanje za ekipno osvojeno 3. mjesto u državi za srednjoškolce, u natjecanju “primjena algoritama”.

Uz pregršt ostalih aktivnosti, ona važnije odnosile su se na suradnju s partnerskom udrugom MIS i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje. Predsjednik je istaknuo važnost članstva u Hrvatskom savezu informatičara (HSIN), Zajednici tehničke kulture Grada Čakovca i Zajednici tehničke kulture Međimurske županije. Udruga je u protekloj godini u prihode ubrojila potpore od Grada Čakovca, Međimurske županije, Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, Hrvatskog saveza informatičara i Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca, kao i prihode od članarina i vlastite djelatnosti.

Nakon raspuštanja starog vodstva, birano je novo vodstvo. Prijedlogom dotadašnjeg predsjednika i dogovorom članova udruge, izabran je novi predsjednik udruge, Viktor Lazar, mag. inf.

Nakon kratke stanke i okupljanja slijedila je redovna skupština udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS). Nakon izglasavanja dnevnog reda i ostalih formalnosti, predsjednik udruge Dejan Drabić, mag. inf., osvrnuo se na bogat i sadržajan rad udruge u protekloj godini s naglaskom na projekt “Škola mladih programera”.

Više detalja o projektu prezentirala je voditeljica projekta, Sana Đukes, mag. oec. Istaknula je financijsku potporu koju je projektu dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u visini od 110.000,00 kuna te partnere u projektu: Međimursku županiju, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec, III. OŠ Čakovec, Općinu Strahoninec i OŠ Strahoninec. Osnovni dio projekta čini mnoštvo obrazovno-mentorskih programa koji se provode kroz cijelu školsku godinu 2017./2018. godinu a namijenjeni su djeci i mladima s afinitetom prema tehničkoj kulturi, posebno u dijelu informatike i robotike. Kroz projekt će se oformiti i vlastita knjižnica stručne literature namijenjena članovima udruge te realizirati  informativno-edukativna predavanja u partnerskim organizacijama. Važan udio čini ulaganje u opremu, nastavne materijale i didaktička sredstava, kao i pripreme i sudjelovanja na natjecanjima.

Predsjednik udruge osvrnuo se i na ostale projekte i aktivnosti, a važniji su projekt edukacije romske populacije djece uz potporu Microsoft-a, radionice “Meet and code” za što je financijsku potporu udruga dobila od donatora iz EU, priprema i sudjelovanja na natjecanjima udruge, provođenju ProMikro projekta čiji su nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) te Institut za razvoj i mobilnost mladih (IRIM), kroz koji su MIS-ovi ambasadori STEM revolucije obučavali nastavnike kako bi ih osposobili za edukaciju učenika u korištenju micro:bit računala u školama. MIS blisko surađuje s Fakultetom organizacije i informatike Varaždin (FOI) s kojim, uz suradnju s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin (POU VŽ), udruga provodi informatičke tečajeve za osnovnoškolce u prostorijama fakulteta. Vrijedi spomenuti da su većina predavača diplomanti fakulteta FOI Varaždin.

Nakon prihvaćanja ostvarenih planova za proteklu godinu, predsjednik udruge MIS predstavio je plan rada i financijski plan za 2018. godinu koji je jednoglasno prihvaćen. Slijedeći iznimno važan projekt je Centar izvrsnosti informatike, a koji je već najavio župan Međimurske županije, Matija Posavec, mag. ing., Za spomenuti projekt Županija je već rezervirala financijska sredstva u visini od 50.000,00 kn, a on će se provoditi od početka naredne školske godine. Cilj projekta je razvijati informatičke vještine u djece osnovnoškolske dobi. Uz Međimursku županiju, partneri u projektu su Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) te udruge MIS i MIK koje će biti zadužene za njegovo provođenje.

Na kraju su, u ime udruga MIS i MIK, najzaslužnijim učenicima podijeljena priznanja i nagrade za postignute uspjehe u 2017. godini. Priznanja i nagrade zaslužilo je čak 15 učenika, od kojih neki nisu mogli prisustvovati skupštinama.

Izvor: www.udruga-mis.hr

Posted in Novosti, Projekti.